Címke: projekt tulajdonos

A projekt szponzor a projekt tulajdonosa, aki a stratégiai célokból levezethető projekt célok meghatározója és a projekttel megvalósuló üzleti célok egyszemélyi felelőse. A mérhető sikertényezők meghatározásával, a kompetens projektmenedzser kiválasztásával, a projekt eredmények felhasználóinak-a projekt érdekeltek/stakeholderek érdekeinek képviseletével, a projekt erőforrások biztosításával, a projektben dolgozók érdekeltségi rendszerének meghatározásában a projekt szponzor meghatározó szerepet játszik a projekt sikeres megvalósításában.

A 2016. január 7-i 27. PM Műhely (időpont : 16:00-18.00, helyszín : Bp. XI. Magyar Tudósok krt 2. BME I.ép. B.110 terem) a projektek sikerében meghatározó szerepe játszó szponzorok feladatait, felelősségeit áttekintve megoldást keres a hazai gyakorlat problémáira. A témát a Műhely résztvevői választották ki és a bevezető blog megírására Prónay Gábort kérték fel.

A projektmenedzsment csapatmunka, a projektben résztvevők (vállalati felső vezetés, projekt ügyfél, projekt szponzor, funkcionális menedzserek, projektmenedzsment, projektben dolgozók) feladata és felelőssége különböző, de eredmény csak együtt lehetséges. A projekteknek felső vezetői támogatásra van szükségük, amit a szponzor testesít meg. A „projekt szponzor” kifejezés a 80-as évek végén jelent meg az irodalomban (W. Briner, M. Geddes, C. Hastings : „Project Leadership”, Van Nostrand Reitnold, 1990), mint a „project manager´s boss”, aki mint „tulajdonos/owner” finanszírozza a projektet és ellenőrzi a pénzáramlást. A projekt szponzorálás a menedzsment elkötelezettsége az iránt, hogy meghatározza, megvédje és támogassa a legfontosabb tevékenységeket a projekt minden fázisában.
A 2012. február 16-i 10. PM Műhely feladatának azt tekinti, hogy feltárja a projekt szponzorok feladatait és azok végrehajtásának akadályait és összegyűjtsön módszereket, eljárásokat, technikákat amik segítséget jelenthetnek a projektmenedzsreknek a szponzorok támogatásában. A Műhely blogját a bevezető előadást tartó Szalay Imre írta.

Olvasói sarok
[ 2011-09-23 ] PROJEKTEK KOMMUNIKÁCIÓS TERÜLETEI ÉS KRITIKUS KÉRDÉSEI - rg01
"[q=Ákos:]PM-ként mindig igyekszem elérni, hogy a szaké..."
[ 2010-05-21 ] Stratégia és projektmenedzsment - Balogh Kálmán
"== Innováció – vállalati stratégia – projektkultúra ==..."
További témák »
.