Alternatív gyógyászat - akupunktúra

írta: Dr. Angyalics Zsuzsanna dátum: 2008. május 11. 09:05:00
Címkék: alternatív gyógyászat, akupunktúra

Az akupunktúra, amely a hagyományos kínai orvoslás része, tudományosan is megalapozott gyógymód lett, amely kezd beépülni a modern orvostudományba. A hagyományos kínai gyógyászat tanítása szerint, az emberi test felszínén, több mint 360 klasszikus akupunktúrás pont helyezkedik el, melyek befolyásolásával, az energia keringését és a hozzá tartozó szerv ill. szervrendszer állapotát tudjuk kiegyensúlyozni. Ismerkedjünk meg ezzel az alternatív gyógymóddal!

Az akupunktúra, amely a hagyományos kínai orvoslás része, a nyugati világban is elfogadott evidenciákon alapuló, tudományos kutatásokkal bizonyított gyógyító eljárás. A kutatók 3-6 ezer éves múltra teszik ezt a kínai eredetű gyógymódot.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkalmasnak tartja az akupunktúrát 104 különböző betegségi tünet gyógyítására. A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztálya 1998-as állásfoglalása szerint az akupunktúra tudományosan is megalapozott gyógymód lett, amely kezd beépülni a modern orvostudományba. Csak a "keleti" és a "nyugati" orvoslás együtt, egymást kiegészítve lehet a jövő gyógyításának módja.

Kezelési módok:
- Teljes test-akupunktúra
- Fül-akupunktúra
- Lézer-akupunktúra

Milyen betegségek kezelésére alkalmas?
- Mozgásszervi betegségek: nyak-, hát-, derékfájás, izületi fájdalmak
- Fejfájás
- Allergia: szénanátha, légzőszervi asthma
- Testsúlycsökkentés
- Dohányzásról leszoktatás

A hagyományos kínai gyógyászat tanítása szerint az életenergia (csí- Qi) meghatározott csatornákon kering. Ha ez a folyamatos energiaáramlás valamilyen okból (külső vagy belső) megváltozik vagy akadályozottá válik, a szokásos egyensúlyi állapot felborul, aminek következtében funkcionális zavar, illetve betegség alakulhat ki.
Az emberi test felszínén, több mint 360 klasszikus akupunktúrás pont helyezkedik el, melyek befolyásolásával, a megfelelő csatorna energia keringését és a hozzá tartozó szerv ill. szervrendszer állapotát tudjuk kiegyensúlyozni.
A klasszikus pontokon kívül, további több száz pont helyezkedik el, testünk ún. mikro-rendszerein ( például: fül, kéz, láb, száj stb.), amelyeken szintén végezhetünk, valamennyi szervünket befolyásoló kezeléseket, önállóan és más testpontokkal együtt kiegészítően is.

Tű-akupunktúra - az akupunktúrás pontok speciális tűvel történő ingerlése, befolyásolása A speciális lyuk nélküli tűk beszúrása után az energia-áramlás változását a páciens érdekes bizsergés-szerű érzésekkel éli meg, csak néhány "túlérzékeny" személy érez átmeneti fájdalmat. Az akupunktúrának azonban nagy előnye az, hogy nemkívánatos mellékhatást, szövődményt csak nagyon kivételesen okoz.
Lézer-akupunktúra- az akupunktúrás pontok terápiás célból történő ingerlése tűszúrás nélkül. Az utóbbi években állnak rendelkezésre ezek a tűszúrás nélküli technikák is - mint a lézer, elektromos-, magnetikus-, ultrahangos akupunktúra.

Fül-akupunktúra
A fül-akupunktúrás kezelések önmagukban ill. test-akupunktúrával együtt is hatékonyan alkalmazhatók, valamint a komplex terápiák fontos elemét jelentik. A fül-akupunktúrát mind keleten mind nyugaton rutinszerűen alkalmazzák napjainkban számos kórforma kezelésére. A fülben gyakorlatilag valamennyi szervnek, az idegrendszer különböző területeinek az endokrin rendszernek, az izom- és csontrendszernek stb. van kivetülési területe. A kínai orvoslás az akupunktúrás meridiánok és a fül összefüggését már több ezer éve ismeri. A fülön több mint 120 akupunktúrás pontot ismerünk. A fül-akupunktúra hatékony és mellékhatás mentes gyógymódja a különböző testi-lelki megbetegedéseknek. A kínai rendszertől függetlenül Dr. Paul Nogier (Lyon) francia orvos, hosszú évekig tartó tanulmányozás után fedezte fel az összefüggést a szervek és a fül meghatározott pontjai között. Munkáit 1958-ban hozta először nyilvánosságra Kínában.

Testsúlycsökkentés
Az akupunktúra a fogyasztást, az egyensúlyi állapot megteremtésével éri el. Ez azt is jelenti, hogy bár nagyon hatékony, nem vezet kóros lesoványodáshoz. De van még egy jellemzője: az induláskor lassabban hat, később a folyamat – tekintve, hogy átállítja az anyagcserét – már „magától is” előrehalad, és ilyenkor már az életmód-változás is elegendő.
Első és alapvető különbség és különlegesség, hogy nem kívánunk speciális diétát az akupunktúrás fogyasztás mellett. Az akupunktúra belső anyagcsere átállítást végez, ennek következményeképpen elveszi az éhségérzetet, azaz nem eszünk sokat, mert rosszul leszünk tőle. Ugyanakkor teljesítőképességünk sem csökken, sőt nő, kezdünk visszatérni a régen kihízott ruhadarabjainkhoz.
A fogyasztást ajánlatos kúraszerűen végezni: 10-20 kezelés jelent egy kúrát. Ha a testi akupunktúrás pontokat választjuk, a kúra ideje lerövidül, naponta kérhetünk kezelést. Fül-akupunktúra esetében (a fülön használatos pontokat ld. az ábra mellékleten), a kezeléseket elég 2-3 naponta végezni. Érdekes, hogy a gyakorlatban ez a kezelési forma terjedt el, számos előnye miatt. Nem kell hozzá levetkőzni (gyakran szégyelljük elhízott testünket), nem szúrják itt mélyre a tűket és gyorsabb a hatás, mint a test-akupunktúra esetében.

Allergia kezelés
A szénanátha a legismertebb az allergiás betegségek közül. A tünetek, mint a rohamokban jelentkező orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, kaparó, égő, viszkető érzés a torokban stb. eléggé ismertek. A nyugati orvoslás csak a tüneti terápiát ismeri, ami az ismert allergia ellenes gyógyszerekből, orrsprayből, szem- és orrcseppekből áll.
Megelőzés céljára az allergiás időszak beköszönte előtt három hónappal ajánlatos megkezdeni a kezelést. A kúra 3 x 3 kezelésből áll.
Természetesen a fennálló allergiás tüneteket is jelentősen enyhíteni tudjuk. Tapasztalataink szerint, már az első évben is a megelőző kúra hatására a tünetek drasztikusan csökkenek, de a második évtől akár meg is szűnhetnek.

Dohányzásról leszoktatás
A dohányzásról való leszokás egy fejben történő elhatározással kezdődik!
A dohányzás elmaradásának fizikai elvonási tünetei mellett, sokkal fontosabbnak tartjuk kiemelni a pszichés függőséget! Az alternatív terápiás módok hatékonyan tudják támogatni a leszokás folyamatát. Ez a kezelés tű-akupunktúrával történik. A terápia az első héten egy - két alkalomból, szükség esetén 3-4 hét után egy ismétlő kezelésből áll.

Fejfájás kezelés
A civilizált világunk egyik mindennapos betegsége a fejfájás. Legtöbbször ezt egy megfelelő tabletta bevételével meg lehet szüntetni. Azonban sokan szenvednek olyan krónikus fejfájásos megbetegedésektől, amelyek visszatérő jelleggel hosszú ideig fennállnak.
A szükséges neurológiai diagnózis birtokában és szakorvosi felügyelet mellett hatékonyan alkalmazható lehetőség az akupunktúra. Akár mint kiegészítő, akár, mint végső megoldás.


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2010-02-19 ] Az egészségmustráról - Dr Ozsváth Mária
"A szemtréning (kézikönyv-ből) Dr. Ozsváth Mária (sz..."
[ 2009-08-02 ] A vastagbél-diverticulosis - ursula
"Szeretnénk látni róla felvételt és mikor készült...."
[ 2009-05-13 ] Influenza és a védőoltás - rapista
" '''''AZ EMBERISÉG JOGGAL FÉL AZ ISMERETLEN JÁRVÁNYOKT..."
[ 2009-02-20 ] A hüvelygomba fertőzés - RDora
"Candid okozta fertôzések kezelésérôl az alábbi oldalon..."
[ 2008-09-14 ] Itt az ősz! - Don Calo
"MMR, Lendva, 2008.09.14. 11.35 ó. [smiley=217/] MM..."
További témák »
.