Kelet-Európában lényegesen nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata

írta: kiralyb dátum: 2015. augusztus 28. 15:16:59
Címkék: szív-és érrendszeri megbetegedések, szívinfarktus, szélütés

Egyenlőtlen arányú Európán belül a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata: a kelet-európai országokban lényegesen többen halnak meg például szívinfarktusban és szélütésben, mint más régióban a European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

Ezekben az országokban összességében a várható élettartam is alacsonyabb - írja Nicholas Townsend és kutatócsapata. A szív és az érrendszer betegségei évente több mint négymillió ember halálát okozzák Európában, ezek 45 százalékos aránnyal a leggyakoribb halálozási okok. Bár az idősebbeket gyakrabban érinti, mint a fiatalabbakat, évente mégis 700 ezer 65 év alatti ember hal meg ilyen okból.

Magas a vérnyomása, vérnyomásmérőt keres? Nálunk a vérnyomásmérők széles kínálatából választhat!

"A nők körében többen halnak meg ilyen betegségekben, mint a férfiak körében, bár főként idősebb korban" - fejtette ki Townsend, aki a brit Oxfordi Egyetem szívalapítványát vezeti. A szakértők szerint ez a nők vékonyabb erei miatt van, amelyek megnehezítik az operációt és a gyógyszerek adagolását. Az egyre jobb kezelési módszereknek köszönhetően folyamatosan csökken a halálozási arány. A rizikófaktorok, például a túlsúly és a diabétesz kialakulási arányának növekedése azonban ellensúlyozza mindezt.

"Az öregedő társadalom legfontosabb problémája az lesz, hogy egyre több szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdő embert tudunk életben tartani, ez pedig nagyobb leterheltséget jelent az egészségügyi rendszernek" - véli Townsend.

Összesen nyolc olyan európai ország van, amelyben százezer nőre kevesebb mint 250, szívbetegség miatt bekövetkező haláleset jut: Franciaország, Spanyolország, Dánia, Hollandia, Norvégia, Svájc, Nagy-Britannia és Izrael. Hat országban viszont több mint ezer nővel végez ilyen betegség: Macedóniában, Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban. A tudósoknak viszont az utóbbi két országról csak 2005-ös, illetve 1998-as adatok álltak rendelkezésére. Magyarországon százezer nőből átlagosan 646-tal végez szív- és érrendszeri betegség 2013-as adatok szerint.

Férfiaknál is hasonló a helyzet: Izraelben, Franciaországban és Spanyolországban kevesebb, mint 300 szívbetegség okozta haláleset jut százezer személyre, míg Ukrajnában és Türkmenisztánban több mint 1500. Magyarországon 921 ilyen haláleset jut százezer férfira. Magyarországon mind a nők, mind a férfiak körében 22 százalékkal csökkent az ezen betegségekkel összefüggő halálozási arány az egy évtizeddel korábban mért adatokhoz képest. A tanulmányban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az európai térséghez sorolt államokat vizsgálták.

Forrás: MTI


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2010-02-19 ] Az egészségmustráról - Dr Ozsváth Mária
"A szemtréning (kézikönyv-ből) Dr. Ozsváth Mária (sz..."
[ 2009-08-02 ] A vastagbél-diverticulosis - ursula
"Szeretnénk látni róla felvételt és mikor készült...."
[ 2009-05-13 ] Influenza és a védőoltás - rapista
" '''''AZ EMBERISÉG JOGGAL FÉL AZ ISMERETLEN JÁRVÁNYOKT..."
[ 2009-02-20 ] A hüvelygomba fertőzés - RDora
"Candid okozta fertôzések kezelésérôl az alábbi oldalon..."
[ 2008-09-14 ] Itt az ősz! - Don Calo
"MMR, Lendva, 2008.09.14. 11.35 ó. [smiley=217/] MM..."
További témák »
.