Az öt legfontosabb higiéniai termék

írta: kiralyb dátum: 2015. augusztus 27. 11:34:59
Címkék: higiénia, mosdó, szappan

Az egészség megőrzésében a tiszta, higiéniás környezet is fontos. Éppen ezért akár otthon, akár a munkahelyen fontos ezeknek a termékeknek a használata. Az alábbiakban az öt leggyakrabban használt ilyen terméket foglaljuk össze.

1. Szappan
A napi tisztálkodás és a szappan használata manapság természetes, miközben nem is olyan régen ez korántsem volt evidencia. Az emberek korábban hiába folytattak kemény fizikai munkát, és úsztak a verejtékben azért, hogy legyen elegendő táplálékuk, a tisztálkodás nem járt ezzel együtt. A második világháború előtt a fürdőszoba még a városi lakásoknak sem volt állandó kelléke, a falvakban lakók pedig sokszor egész életükben sem találkoztak ilyen helységgel. A városiasodás és az orvostudomány fejlődése szerencsére hozzájárult a higiéniai standardok emelkedéséhez, így ma már a magyarországi lakások és házak jelentős arányban rendelkeznek toalettel és mosakodásra-fürdésre alkalmas helységgel. Örömteli, hogy az utóbbi években a vállalatok is egyre gyakrabban biztosítanak mind a szellemi, mind a fizikai munkakörben dolgozók számára zuhanyzót. Ezekkel a folyamatokkal párhuzamosan természetesen a szappan használata jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évszázadban. A vállalati mosdókban ma már evidencia a szappanadagoló, a kéztörlő, vagy éppen a kézszárító alkalmazása.

2. Sampon
Talán nem meglepő, hogy a nem túl fejlett higiénia mellett a haj mosása sem került reflektorfénybe, sokáig a szappant használták erre a célra is. Az első samponokat 1860-as években állították elő. Komoly lendületet azonban csak a 20. század második felében kapott a sampongyártás, addig inkább gyógyászati oldalról közelítették meg (hajnövesztő hatásúnak mondva bizonyos készítményeket. A magazinok és tévéreklámok hátán egyre magasabbra törő divatipar azonban a samponokat is felemelte, és ma már a fürdőszobák egyik kötelező kelléke lett.

3. Dezodor
Noha a parfümök használata az ókorba nyúlik vissza, és Ázsia egyes részein a középkorban is általános volt (értelemszerűen a tehetősek körében), a test illatosításának mindennapi módszerére használt dezodorok a samponokhoz hasonlóan a 19. század második felében születtek meg. A tömeges elterjedésük pedig hasonlóképpen jócskán a második világháború után volt megfigyelhető. Más kérdés, hogy miközben a nők esetében gyors áttörés volt a jellemző, addig a férfiaknál igazából a 90-es éveken megjelenő trendek tették általánossá.

4. Fogkrém
A fogak ápolásáról és kezeléséről hasonlóan más higiéniai termékekhez a modern kor eljövetelével beszélhetünk. Az általános napi többszöri fogmosás a 20. században terjedt el. A fogkrémek innovációja is gyakorlatilag egy évszázados. Az első évtizedekben szódabikarbóna alapú fogpasztákat készítettek, majd az 50-es években kezdték előállítani az első fluorid tartalmú készítményeket. Mára a fogkrémek összetétele is sokat fejlődött, a napjainkban használt szerek mind az íny, mind a fogbetegségek megelőzésében hatékonyak.

5. WC papír
A 20. század előtt a toalett használat után is más szokások voltak. A rómaiak vizes szivaccsal, rongyokkal tisztálkodtak, máshol leveleket használtak ilyen célokra. Az első tekercs toalett papír az 1890-es években született meg, majd fokozatosan terjedt el a használata a nyugati világban. Az otthoni használatra gyártott WC papír normál tekercsei mellett az irodák, üzemek, áruházak mosdóiba szánt megoldások sokrétűek, így a megszokott méretű tekercsek mellett a fogyasztók időnként nagy kiszerelésű, jumbo méretű wc papírral is találkozhatnak.

A Menedzser Centrum ajánlata:
Folyékony szappanok
Toalettpapír
Kéztörlő
Papírtörlő, törlőpapír
Tork termékek széles választékban


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2010-02-19 ] Az egészségmustráról - Dr Ozsváth Mária
"A szemtréning (kézikönyv-ből) Dr. Ozsváth Mária (sz..."
[ 2009-08-02 ] A vastagbél-diverticulosis - ursula
"Szeretnénk látni róla felvételt és mikor készült...."
[ 2009-05-13 ] Influenza és a védőoltás - rapista
" '''''AZ EMBERISÉG JOGGAL FÉL AZ ISMERETLEN JÁRVÁNYOKT..."
[ 2009-02-20 ] A hüvelygomba fertőzés - RDora
"Candid okozta fertôzések kezelésérôl az alábbi oldalon..."
[ 2008-09-14 ] Itt az ősz! - Don Calo
"MMR, Lendva, 2008.09.14. 11.35 ó. [smiley=217/] MM..."
További témák »
.