A kéz ereje megjósolhatja a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát

írta: kiralyb dátum: 2015. május 17. 10:13:01
Címkék: vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés

A kéz szorítóerejének mérésével az orvos viszonylag megbízhatóan tájékozódhat arról, mekkora a páciens szívinfarktus- és agyvérzéskockázata - állapította meg egy nagyléptékű kanadai kutatás.

A The Lancet című brit orvostudományi hetilapban közzétett tanulmány szerzői 17 ország csaknem 140 ezer, 35-70 év közötti páciensének adatait vizsgálták meg. Négy éven át követték egészségi állapotuk alakulását. Az orvosi vizsgálatnál egyebek között azt kérték tőlük, szorítsanak meg egy készüléket, amely kezük erejét méri.

Magas a vérnyomása, vérnyomásmérőt keres? Nálunk a vérnyomásmérők széles kínálatából választhat!

A tenyér szorítóereje az évek haladásával csökken. Nagyobb a betegségek kockázata azoknál, akiknek gyorsabban hanyatlik a szorítóereje. A huszonéves nők esetében a szorítóerő mintegy 34 kilogramm, ami 70 éves korra mintegy 24 kilogrammra csökken. A férfiak esetében 54 kilogrammról mintegy 37 kilogrammra.

A kutatás kimutatta, hogy öt kilogrammnyi csökkenés 16 százalékkal növelte a páciens korai halálának esélyét. A szívinfarktus kockázata 17 százalékkal, az agyvérzés esélye 9 százalékkal emelkedett. Az eredményeket nem befolyásolták azok a tényezők - a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az iskolázottság és a foglalkozás -, amelyek egyébként az egészségi állapotra hatással vannak.

Nem állapították meg azt sem, van-e összefüggés a kéz szorítóereje és a diabétesz, valamint a légúti megbetegedések között. A kutatók szerint a kéz szorítóereje a vérnyomásmérésnél megbízhatóbb eszköz a korai halál veszélyének felismerésére.

Darryl Leong, a hamiltoni McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a korai halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata felismerésének egyszerű és olcsó módszere lehet a kéz szorítóerejének mérése. A vizsgálat nem magyarázta meg azt, hogyan függ össze a kéz izomereje az általános egészségi állapottal és a lehetséges szívproblémákkal. (MTI)


Olvasói sarok
[ 2010-02-19 ] Az egészségmustráról - Dr Ozsváth Mária
"A szemtréning (kézikönyv-ből) Dr. Ozsváth Mária (sz..."
[ 2009-08-02 ] A vastagbél-diverticulosis - ursula
"Szeretnénk látni róla felvételt és mikor készült...."
[ 2009-05-13 ] Influenza és a védőoltás - rapista
" '''''AZ EMBERISÉG JOGGAL FÉL AZ ISMERETLEN JÁRVÁNYOKT..."
[ 2009-02-20 ] A hüvelygomba fertőzés - RDora
"Candid okozta fertôzések kezelésérôl az alábbi oldalon..."
[ 2008-09-14 ] Itt az ősz! - Don Calo
"MMR, Lendva, 2008.09.14. 11.35 ó. [smiley=217/] MM..."
További témák »
.