A köszvény

írta: Dr. Ruzsovics Ágnes dátum: 2008. szeptember 7. 08:12:00
Címkék: köszvény

A köszvényről már mindenki hallott, talán már érzett is éjszakai lábujj fájdalmat, de csak kevesen tudják miről is van szó igazából. Ismerkedjünk meg ezzel a betegséggel is!

A perifériás izületek kiújuló, heveny izületi gyulladása, amelyet a húgysavval túltelített (hyperurikémia) testnedvekből származó, és az izületekben lerakódó urat-kristályok váltanak ki. Az izületi gyulladás idültté válhat, izületi deformációt okozhat. Azonban nem minden hyperurikémiás betegen keletkezik köszvény.

A vér kb. 420 mikromol/l (7 mg/dl) húgysavszint felett válik túltelítetté. A nők húgysavszintje a menopausa előtt alacsonyabb a férfiakénál, a menopausa után azonban majdnem a férfiakéval azonos értékre emelkedik. Az urat perifériás izületek érmentes (pl. porc), vagy kevéssé erezett szöveteiben (pl. inak, izületi szalagok), ill. az alacsonyabb hőmérsékletű testtájakon (pl. fülkagyló) tűalakú kristályok rakódnak le. Súlyos, hosszú ideje tartó betegségben a kristályok a centrális izületekben ill. szervekben is (pl. vese).

A köszvény kialakulásának oka
A tartós hyperurikémia oka leggyakrabban vesebetegségek, vérképzőszervi megbetegedések (pl. lymphoma, leukémia) vagy psoriasis. Sokszor azonban a húgysav szintézis fokozódásának oka ismeretlen, a betegek csekély hányadában enzim hiány, vagy túlműködés okozza. A vér húgysavszintje az étrend purintartalmától is függ, különösen, ha alkohol fogyasztással párosul. Az alkohol ugyanis fokozza a nukleotidok lebontását a májban és serkenti a tejsavképződést, amely más szerves savakhoz hasonlóan gátolja az urat kiválasztását a vesetubulusokban. Szigorú, purinmentes étrenddel a vér húgysavszintje csökkenthető. A húgysav 1/3-a a székletben, 2/3-a pedig a vizeletben ürül. A vizeletben a húgysav könnyen kicsapódik, kő keletkezhet.

Ha a betegséget idejekorán felismerik és megfelelően kezelik, lehetővé válik, hogy a beteg normális életet éljen. Súlyos köszvény alakul ki, ha a betegség 30 éves kor előtt kezdődik. Kezelés hiányában a veseműködés súlyosbodó zavara alakul ki, ami a beteg életét veszélyezteti.

Panaszok és tünetek
A heveny köszvényes roham hirtelen kezdődik. Kiválthatja sérülés, étel-ital abusus, kimerültség, érzelmi feszültség vagy betegség okozta stressz. Általában egy vagy több izület válik hirtelen –gyakran éjszaka- fájdalmassá, gyakran kínzóvá, duzzanattal, melegséggel, bőrpírral és jelentős nyomásérzékenységgel. Többnyire az öregujjon alakul ki, de gyakori a lábboltozat izületeiben, a bokán, térden, csuklón és a könyökön is. Láz, borzongás, rossz közérzet és szapora pulzus kísérheti. Megelőzés híján idült izületi panaszok alakulnak ki az izület maradandó deformitásával.

Diagnózis
A normálisnál magasabb vér húgysavszint megerősíti a kórismét, de nem kórjelző. Az izületi folyadékban a tűalakú kristályok kimutatása diagnosztikus értékű. A látható méretű (5 mm-nél nagyobb) kristályhalmazok (tophusok) először az izületekről készített röntgen-felvételen jelennek meg, később tapintható, vagy látható bőralatti csomók alakjában.

Kezelés
A heveny roham kezelésére a colchicin adása javasolt, amely az izületi fájdalmat 12 óra múlva enyhíti, és 36-48 órán belül megszünteti. Mindennap adott colchicin kezelés mellett rohammentesség érhető el.
A kezelés bevált eszköze a szteroid adása és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása is. A specifikus kezelésen kívül ágynyugalom és bőséges folyadékfogyasztás szükséges. A lobos izület sínezése is sokat segít. A nagyméretű kristályhalmazokat műtéttel kell eltávolítanihozzászólások
Olvasói sarok
[ 2010-02-19 ] Az egészségmustráról - Dr Ozsváth Mária
"A szemtréning (kézikönyv-ből) Dr. Ozsváth Mária (sz..."
[ 2009-08-02 ] A vastagbél-diverticulosis - ursula
"Szeretnénk látni róla felvételt és mikor készült...."
[ 2009-05-13 ] Influenza és a védőoltás - rapista
" '''''AZ EMBERISÉG JOGGAL FÉL AZ ISMERETLEN JÁRVÁNYOKT..."
[ 2009-02-20 ] A hüvelygomba fertőzés - RDora
"Candid okozta fertôzések kezelésérôl az alábbi oldalon..."
[ 2008-09-14 ] Itt az ősz! - Don Calo
"MMR, Lendva, 2008.09.14. 11.35 ó. [smiley=217/] MM..."
További témák »
.