Trendek és utak a tervezésben

írta: Véry Zoltán dátum: 2009. augusztus 29. 20:55:51
Címkék: Management Control and Compliance Control

A controllingrendszer egyik fő pillére a tervezés. Volt és marad. Számos tervezési módszert és technikát ismerünk és használunk, azonban mint sok minden más, a tervezési szemlélet és módszertan is változóban van. A rugalmas alkalmazkodás is ezt kívánja meg tőlünk. Lássuk, ki hogyan tesz és gondolkodik az új-tervezésről.

A könyvkiadás színeváltozása

írta: Véry Zoltán dátum: 2009. augusztus 22. 17:14:19
Címkék: Management Discourse and TeamWork

Változóban a kiadók is, többnyire a szakkiadók. Az elektronikus hálózatok és digitális javak korában a szakmai ismeretek és praktikák áruvá válása más módon történik mint azelőtt. A papírkönyvre szerveződött hazai szakkiadók sem hezitálnak tovább. A válság és hatásai kikényszerítik az új üzleti stratégiát. Az utolsó percben vagyunk a megváltozásra.

Tudjuk a tőke nemcsak pénzügyi, de anyagi, szellemi és kapcsolati is. Glokális, hálózatos világunk a kapcsolati-tőkét hangsúlyozza. Legalább olyan erővel, mint a többi tőkefajtát. A tőkeszerkezet szinergiahatásával számolnia kell minden vállalkozásnak, kicsinek és nagynak. A kapcsolatépítés és kezelés a válság idején is különös figyelmet és körültekintést kíván és érdemel.

Transzparencia a közszférában

írta: Véry Zoltán dátum: 2009. augusztus 9. 10:52:20
Címkék: Management Discourse and TeamWork

A pénzünk egy részének kezelését a pénzintézetekre (bank, nyugdíjpénztár, hangyaszövetkezet) bízzuk, egy másik részét pedig a közkiadásokra fizetjük be. Ezért fontos számunkra, hogy a bankszférán túl, a közigazgatási, közszolgálati szervezetek közbeszerzése, pénzügyi- és vagyongazdálkodása is átlátható, követhető és befolyásolható legyen. Ebben vannak segítségünkre a közigazgatási kontrollerek is.

Balatonfenyvesen, a könyvárusnál találtam rá Almási Miklós: Hova tűnt az a rengeteg pénz? Válságkönyv – című könyvére. A szerző esztéta-filozófus, aki a pénzvilágról, a posztmodern gazdaságról ír nekünk érthetően, világosan, „izgalmasan”, sztorikkal tűzdelve. Posztmodern módon. Sajátos írás ez az újkapitalizmus természetrajzáról. Akár közgazdász is írhatta volna, de nem az írta. Figyelmébe ajánlom nemcsak pénzügyi vezetőknek és controllereknek.

Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
Archívum
.