Tudjuk, a kockázat a bizonytalansággal kapcsolatos fogalom. Kockázatot feltárni, azonosítani, megnevezni, besorolni és elemezni, - módszerek és eszközök használata mellett is – bizonytalanság közepette végzünk. Az sincs teljesen kizárva, hogy a kockázatfelmérés és elemzés kapcsán magunk viszünk a rendszerbe (észrevétlenül) kockázatokat, mely származhat az eltérő beszédből, praxisból és intuícióból egyaránt.

A célszerű, célirányos gondolkodás alapvető és meghatározó beállítódásunk, de a vezetésirányítási tevékenység alapindítéka is. „A célnélküli hajóst, ki nem tudja melyik kikötő felé tart, a szél sem segíti.” – olvashatjuk a nagyplakátokon is.

A controlling minőségről

írta: Véry Zoltán dátum: 2009. január 11. 12:15:23
Címkék: Management Control and Compliance Control

A minőség ígéret. Az egyik leghomályosabb szó, amit nap, mint nap használunk. Gondoljunk csak a minőséget hangsúlyozó, túllicitáló szlogenekre, hirdetésekre. (pl: "C. Kft. - A minőség neve", vagy "A. ZRt. - Első a minőségben", stb) Sokat magyarázzuk, de sokat is teszünk érte. Még többet költünk rá, mert a vevőnek / fogyasztónak való ígéreteink ezt kívánják. Módszertani „építmény” is (House of Quality) mely segít a megértésében. Nézzünk körül saját házunk táján mi jellemző a contolling tevékenység minőségére.

Rend a lelke mindennek. A stratégiai- és működési-rendet illetve a rend kialakításához és fenntartásához szükséges „szereket” rendszerré kell formálnunk. Tervezéssel, elemzéssel, modellezéssel, szimulációval és sok minden mással. Akkor szolgáljuk ki legjobban a vezetőket, ha nem csak statikus-, de dinamikus-modelleket is alkalmazunk a tervezési munkában.

Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
Archívum
.