A tudáscontrollingról

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. április 23. 21:36:55
Címkék: Management Control & Compliance Control

Az európai munkavállalók kétharmada dolgozik a szolgáltatás szektorban, melynek legdinamikusabban növekvő harmadát a tudásalapú cégek teszik. Az intellektuális- és tudásalapú versenyben a személyes- és a szervezeti-tudás módszeres kezelése az üzleti siker egyik kulcstényezője. Egyre több digitális jószág és szellemi dolgozó kerül a szervezetekbe, melynek kezelése komplex, speciális eszközöket (pl: tudástechnológiák) és felkészültséget igényel. A tudáscontrolling nem a vállalati képzés controllingja, hanem a tudásmenedzsment alrendszere. Controlling eszközökkel és módszerekkel szolgálja azt.

Az informatika kontrollingról

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. április 20. 21:09:52
Címkék: Management Control & Compliance Control

Az információtechnológia támogat, de képessé is tesz. Lehetővé teszi számunkra, hogy fizikai és szellemi képességeinket, teljesítményeinket illetve a gyors kommunikáción keresztül kapcsolatainkat erősítsük és kiterjesszük. Az informatikai szakterület kontrollja kétirányú (management control & compliance control) és többrétegű komplex feladat. A IT Kontrollerek a pénzügyi-üzemgazdasági gyakorlatuk mellett, valamilyen szinten értenek a technológiához illetve a technológiai- és humán-erőforrások jellemzőihez, természetéhez is. Az informatikai szolgáltatóház egy keretrendszer, mely a komplexitás-, és változáskezelést támogatja és ITIL, CoBIT, COSO komponenseket is tartalmaz.

A kontroller szerepről

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. április 16. 21:29:50
Címkék: Management Control & Compliance Control

Mit csinál egy kontroller valójában? A kontroller az üzleti- vagy közigazgatási szervezetben stratégiai- és operatív céloknak megfelelő irányítási, szabályozási és felügyeleti (kontroll) tevékenységeket végez. Alapvetően a vezetésirányítás munkatársa, aki "navigátor"-i, "mitfahrer"-i illetve belső tanácsadó-i szerepet lát el. Az adott szervezetben olyan szerepet játszik amire szükség van, amilyet "osztottak" neki. A kontroller komplex (un. multidiszciplináris) szemléletű és felkészültségű szakember. Ötvözet.

Mit csinálnak a vezetők valójában? A HB School professzora, John P. Kotter tette fel a kérdést és adott sajátos választ rá a Harvard Business Review 1990 május-júniusi számában. Kotter kétféle vezetőt azonosít illetve nevez meg a menedzsert (manager) illetve a vezért (leader). Két különböző viselkedésű és magatartású szereplőről van szó ugyan, de egymást feltételező, kiegészítő tevékenységkörről. "A menedzser feladata, hogy megbirkózzon a komplexitással, a vezér viszont a változásokat kezeli." A menedzser diktál, a vezért követik, a kontroller pedig kiszolgálja őket a szerepe szerint. A döntéseket a vezető hozza meg.

1 3 11 19 27 35 43 44 45 46
Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
Archívum
.