Miért kell nekünk a nagykönyv?

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. augusztus 21. 19:14:51
Címkék: Management Discourse & TeamWork

A közel másfél évtizednyi szakirodalmi termés és a menedzsmentről való gondolkodás radikálisan újszerű elképzeléseket, ajánlásokat, megoldásokat mutat fel (lásd: PMBOK, SWEBOK, USMBOK) a megelőző évtizedekhez képest. Új menedzsment-diskurzusok, új tudásépítő törekvések működnek és egyre erőteljesebben határozzák meg, hogy mit tekint egy adott szakterület szakmai tudásnak. Vajon mennyiben „szabványosítható” a szakmai tudás? Járjuk körül röviden.

Elemezni márpedig szükséges

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. augusztus 13. 11:31:01
Címkék: Management Control & Compliance Control

Az elemzés kiterjedt tevékenység a szervezetben. Elemez a vezető, elemez a controlller, elemez a konstruktőr és a projektvezető, de elemez a belső ellenőr is. Mindegyik más célból, másképp és más eszközökkel, ismeretekkel csinálja azt. A controller alapvetően terv-tény eltéréseket, költségeket és fedezeteket illetve szerkezeteket elemez, de elemzéssel készül fel a tervezési munka koordinálására is. Miképp lehetne erősíteni, elmélyíteni a vállalatnál az elemzési tevékenységet? Erre keressük a választ beszélgetőtársammal Dr Pitlik László senior elemzővel.

A sportban is kell controlling

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. augusztus 6. 19:09:51
Címkék: Management Control & Compliance Control

A magyar sportolók teljesítménye ismert a világon. Az Olimpia ideje alatt ez bizonyosságot nyer a milliárdnyi képernyő előtt. Úgy is mondjuk „sporthatalom” vagyunk. Érdemes lenne építenünk rá. A szórakoztatás és az élményadás mellett a sport üzlet is, ezért üzleti eszközökkel és módszerekkel kell kezelnünk, irányítanunk azt, követve az üzletileg is élenjáró klubokat. Lássuk mit tehet a sportmenedzsment és a controlling ez ügyben.

Egy sikeres KKV vezetővel illetve egyetemi kutatóval beszélgetek a személyes- és a közös-tudás üzleti hasznosításáról illetve a szervezeti tudásmegosztó kultúra szerepéről. Nóra a Pannon Egyetem adjunktusa, egyben a DOC Kft marketing-értékesítési vezetője. Tudás és praxis jól kiegészíti egymást.

Kockázatelemzésről nem beszélhetünk, korszerű módszerek, eszközök és technikák alkalmazása nélkül. Tudnunk kell azonban azt is, hogy a kockázatelemzés nem csak módszer- és eszköztár (szoftver, adatbázis, modell), hanem szemlélet, folyamat és kiterjedt csapatmunka (teamwork). Nagyvállalatnál szervezeti egység is.

Kockázatcontrolling

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. július 15. 18:19:51
Címkék: Management Control & Compliance Control

A controlling nem csak kibernetikai szabályozás és felügyelet, hanem nyomon követés (monitoring) is. Az üzleti, környezeti változásokkal a hagyományos controlling tevékenységek újabbakkal bővülnek. A bizonytalanság, a kockázat iránt fogékony vezető mind a tervezés, mind a működés irányítása illetve a megfelelőség ellenőrzése során kiemelt figyelmet fordít a célokat, a tervezett eredményeket veszélyeztető tényezőkre, de az adódó lehetőségek felismerésére és kihasználására (Real Options) is.

Controlling vagy Kontrolling?

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. július 7. 21:09:01
Címkék: Management Control & Compliance Control

A szavak és a dolgok a nyelven keresztül találnak egymásra. Az írás csak ruhája a nyelvnek – mondja Nádasdy Ádám nyelvészprofesszor. Hozzáteszem, ez a "ruha" a dolgokat öltözteti is. Nézzük miképpen.

A controlling kultúra kiterjesztésében fontos számunkra az is, hogy milyen a szakemberképzés a vezetésirányítási szakterületeken. Beszélgetőtársam Dr Kemény Gábor főiskolai tanár, a Kodolányi János Főiskoláról.

1 9 17 25 33 41 42 43 44 45 46
Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
Archívum
.