A Balanced Scorecard elterjedt és bevált eszköz a vállalati gyakorlatban. A közigazgatási szervezetekben azonban kevésbé. Sőt, ahogy én látom, egyáltalán nem. Vajon miért? Hogyan látják ezt a messzenéző stratégák?

Funkcionális-kontrollrendszerek©

írta: Véry Zoltán dátum: 2010. február 28. 21:36:49
Címkék: Functional Control

A vállalati kontrollrendszerek többrétegű és többdimenziós szerkezetek. A rendszerszervező, rendszerépítő munka egyrészt a vezetésre, irányításra, másrészt az ellenőrzésre, a felügyeletre és a megfelelőség-kontrollra terjed ki.

BaaNtológia

írta: Véry Zoltán dátum: 2010. február 21. 21:14:42
Címkék: Management Control and Compliance Control

Beszélgetés egy vállalatirányítási rendszerről. Tóth Mária, sokoldalú (informatikus–közgazdász–controller) és gyakorlott tanácsadó. A „baantológia” (módszer és technológia) szakértője. A rendszer a holland Baan-testvérek termelésirányítási rendszeréből épült, fejlődött komplex vállalatirányítási rendszerré. Ma is sikeresen használják a vállalatok szerte a világon, bizonyítva, hogy az SAP-n túl is vannak jó megoldások.

A számadás és a számvetés mesterségét a vezetők is egy életen át gyakorolják és tanulják. Egy bizonytalan üzleti környezetben célszerű gyakrabban számvetést készítenünk, hogy megosszuk az ilyen jellegű ismereteket egymással is.

A jelentés: konstrukció

írta: Véry Zoltán dátum: 2010. február 7. 20:10:22
Címkék: Management Control and Compliance Control

A sikeres vezetők új információkat, jelentéseket várnak. Új piaci, értékesítési, kiszolgálási és pénzképződési szelekciókra illetve új differenciákra van szükségünk az új ismeretekhez. A jelentéstervezés és készítés: ismeretkonstrukciós munka, nem informatikai.

Számvitel több aspektusban

írta: Véry Zoltán dátum: 2010. január 31. 16:46:59
Címkék: Management Control and Compliance Control

Vannak szakmák, melyeket több száz éve folyamatosan jobbítanak, tökéletesítenek. Ilyen például a számviteli szakma is, amit a tizenötödik század végén Luca Paccioli mester foglalt rendszerbe, tanított az egyetemen és adott közre matematika-könyvében. A számvitel ma már a vállalaton belül minden kulcsszereplőt foglalkoztat, nemcsak a számviteli szereplőket.

Nem meglepő az a kijelentés, hogy a „controlling folytonos megújuláson megy keresztül”. Ahogy változnak a piaci-, üzleti-gazdasági körülmények, továbbá a vezetésirányítási elvárások és követelmények, ahogy változnak és cserélődnek a szervezeti vezetők, úgy változik a controlling is. A világméretű pénzügyi- és vezetésirányítási válság alkalmat, lehetőséget nyújt a controlling megújulására is. Néhány, nem teljeskörű, javaslat ezek közül:

Látóhatár

írta: Véry Zoltán dátum: 2009. december 13. 10:33:54
Címkék: ControllerWissenPraxis, ControllerKnowledgePraxis

Meg kell néha állnunk és el kell képzelnünk dolgokat. A képzeletünk is segíthet bennünket abban, hogy készülhessünk és felkészülhessünk a jövőre. Legalább is mentálisan.

1 3 9 15 21 27 33 34 35 36 37 38 39 45 46
Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
Archívum
.