hozzászólások

Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal

A teljes cikk ezen a linken található: Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal
A kávéházi beszélgetések után, most egy szervezetfejlesztő műhelyt kerestem fel. A Neosys-nél ...

2011. augusztus 4. 22:07:19

Kedves Zsolt !
A cénégyzet módszer inkább egy business process reengineering technika, mint képzés. Konkrét cég konkrét problémáját oldjuk meg és ezen keresztül hozzuk létre a szervezeti tanulást. Úgy gondolom, a valós esetek sikerei jelentenek olyan erős saját élményt, amely a vezetőt a szokásos mindennapi rutinja megváltoztatására rábírja.

2011. augusztus 2. 19:00:27

Kedves Zsolt!

Megnéztem a http://www.bigfive.hu/kepzes.php oldalon található képzést. Mérő László nagy név, biztosan jó szakember. Könyveit olvastam, de képzésén még nem vettem részt.
Stocker Miklóst még középiskolából ismerem - szerintem vele sem tesz rossz lóra! :)
A többieket nem ismerem.

Az árat (330 ezer/félév) soknak tartom, de ezt a piacot nem ismerem, így nem tudom, hogy ez sok-e vagy kevés.

Keve Zsolt:Tisztelt Uraim!Válaszaik meggyőzőek, én azonban a képzéseknél mindig is a gyakorlatiasságot részesítem előnyben. A rostán több képzést nyújtó cég átment, most a Big Five Akadémia a legszimpatikusabb számomra, de még rágódom rajta. Jó lenne ,ha olyan hozzászólásokat is olvashatnánk a fórumban , akik nemrégiben végeztek ilyen képzést,mert akkor akzuális tapasztalataik is nyilvánosságra kerülhetnének.
2011. augusztus 1. 12:33:24

Tisztelt Uraim!Válaszaik meggyőzőek, én azonban a képzéseknél mindig is a gyakorlatiasságot részesítem előnyben. A rostán több képzést nyújtó cég átment, most a Big Five Akadémia a legszimpatikusabb számomra, de még rágódom rajta. Jó lenne ,ha olyan hozzászólásokat is olvashatnánk a fórumban , akik nemrégiben végeztek ilyen képzést,mert akkor akzuális tapasztalataik is nyilvánosságra kerülhetnének.

2011. július 22. 16:47:58

A tanulás egyik legfontosabb "eszköze" a visszacsatolások adása és kapása. Mindegyiket lehet tanulni. Jó, ha az ember ennek mikéntjére ráérez, de erre nem mindig kerülhet sor - ilyenkor jelenthet nagy segítséget egy megfelelő coach.
Magabiztossá - szerintem is - kellő tapasztalattal lehet válni. A tapasztalat nagy része valóságos helyzetekből adódik. Az okos ember más hibáján tanul elv alapján azonban remek ötleteket lehet meríteni esettanulmányokból. Ennél is többet tudnak segíteni a vállalati tréningek, ahol védett körülmények között lehet kipróbálni különféle szcenáriókat és az azok során előálló helyzetekre adandó reakciókat. Ebben is nagy szerepe lehet egy jó trénernek - ha úgy tetszik, coachnak.
Döntési helyzetből nincs két egyforma, ezért döntéshozatalnál nagy szerepe van a támogató információknak, amit a controlling bocsát rendelkezésre. Az intuíció szerepe óriási, amit pedig az emberi agy hasonlóságelemzési képessége képes támogatni. Míg előbbit lehet fejleszteni, utóbbi - heurisztikus működése miatt - nehezebben javítható.

2011. július 19. 20:59:51

Kedves Keve Zsolt!
A tapasztalatom szerint meglehetősen gyakran megéljük azt a helyzetet, mikor úgy érezzük, helyben járunk, újból és újból és más és más módon megpróbálva előrejutni csak nem változik semmi. Ez az elakadás. Az első munkahelyemen három éven keresztül próbálkoztam jó fedezetszámítást készíteni: nem sikerült. Az elakadás "gödréből" az elmozdulást meghozhatja a vezetői team együttes fejlesztése, a vezetői team coaching (a felfogásom szerint a vezetői team fontos tagja a controller). Természetesen ez sem csodaszer, motiváció nélkül ez a projekt is befulladhat.
Kérdezel a magabiztosságra. Számomra a magabiztosságot a tapasztalat nyújtja. Hogy már megpróbáltam, megtettem és sikerült, esetleg többször is. A tanácsadóknál ennek az analógiája a referenciák. A cenegyzet.hu honlapon több esetet ismertetünk, ahol szükség szerint az érintett vezetők megkérdezhetők: tényleg sikeres volt ? mitől működött ?
És a végén, egyetértve Véry Zoltánnal, nagyon fontos a fejlesztés egyes tényezőinek (controlling, coaching) szakmai minősége és a résztvevők személyes minősége (elkötelezettség, kreativitás, bátorság, stb.).

2011. július 19. 18:49:59

Kedves Keve Zsolt!
Köszönöm a felvetését ... mert valóban a döntéshez sok minden önmagában és még néhány mással karöltve is ... nem elég. Sem a vezetői tudás (ami nagyon sokféle), sem a tapasztalat, sem a képzés, sem a határozottság, sem ... Ahány döntés annyiféle. S más a döntés szelekció előtt és más az után. (erről majd egyszer részletesebben) A probléma, a probléma kontextusa és a szereplők azok amik állandóan változnak. A kockázati kitettségük is. Így a döntés is. Ha vannak a vezető körül olyanok (trénerek, tanácsadók, szakértők, mások) akik azért vannak, hogy problémákat oldjanak meg illetve átéltek és megoldottak már olyat is, amit a vezető még nem, akkor az segíthet ... (De még ez sem biztos. Mert a döntés kontingens. Vannak rossz döntések is, s lesznek is ..) Aztán így, tréningekkel és konzíliumokkal (lásd az orvosokat) évek alatt az ember magabiztosabb lesz ... de ezt a vezető maga "konstruálja." Sokmindenből. Tanácsokból, vezetői élményekből, döntési mintákból, esetekből és tapasztalatból is. S talán a józan ész is segít olykor ... Nem mindig.

szerkesztve: Véry Zoltán 2011. július 19. 19:36:47
2011. július 18. 13:41:44

A cikket olvasva felmerül a kérdés, mikor jön el az a pont, amikor felismerjük, hogy a megalapozott döntéshez már nem elég a tapasztalat;szükséges a nem kevés összegű képzés elvégzése, ha házon belül akarom megoldani a csomóponti helyzetemből kifolyólag létrejött problémákat.
A képzéseket kínálók közül melyik cég az,amelyik majd magabiztosságot ad?

Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
Archívum
.