hozzászólások

Modern Vezetői Controlling

A teljes cikk ezen a linken található: Modern Vezetői Controlling
Megjelent Dr Hanyecz Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar egyetemi docensének, új könyve...

2011. május 3. 19:42:27

A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A controlling finomítása, tökéletesítése c. blogbejegyzés. Ott tisztán és részletesen megtalálható a lenti mondatok kifejtése.
Az informatika jelentős hatással volt és még van ma is a controllingra: és ez a hatás sok esetben elterelte a lényegről a figyelmet. Nem olyan jelentéseket készítettek, amire igény volt, hanem amit az IT megengedett. Egy korábbi írásban olvastam itt, hogy az informatikai képessé tesz. De a megrendelő és kiszolgáló szerepeket nem szabad felcserélni.
Szükség van viszont az összhangra és az együttműködésre, hogy a controlling értse az informatikát és az informatika is értse a controllingot. Elérendő cél, hogy kéz-a-kézben járjanak!

2011. május 3. 18:32:16

Szia Péter!

Örülök a reagálásodnak ... Két controller évtized után úgy látom, hogy az informatika (annak technológiai illetve adatkezelő, adatfeldolgozó, adatexpediáló része) nem segítőtársa a controllernek, hanem eszköze. Úgy is mondhatnám "tools"-a ... mert a nélkül semmit sem tud csinálni, ha akarna is. A controller - mint közgazdász vagy mérnök vagy mindkettő - fogalmakat, szavakat "tart a fejében" és az adatokhoz "kinyúl a kezével". Na meg a tools-val, a keze és a feje hosszabításaként. Általában olyan tools-ot használ ami "kézhez-álló", s "kéznél-levő" egyszerre. Amit a szervezet használ vagy maga állított össze. Az ilyen eszközök (tools) nagyon fontosak, de nem ezek alkotják a controlling építőköveit: azaz az adatokat, az adatkapcsolatokat, az adatfeldolgozásokat, az adataggragátumokat, az információkat, az információkból képzett ismereteket, az eljárásokat, az algoritmusokat, mondhatnám infokommunikációs objektumokat. (te ezt tudod!)

Ez a könyv második kiadásban megérdemelt volna egy eszközön (tools) túliságot is. Mert az "informatika" nem az eszközökből (az IT igen!), hanem az adatokból, kapcsolatokból, táblákból, stb s információkból épül. Ma már nem szoftverekről (alkalmazásokról) kell beszélni. Arról a fejlesztők/szállítók beszélnek. Nem is keveset, s nagyon jól! Díjmentesen is.

A controlling informatikája (kis Kft. esetén) kockás füzetben vagy Excel táblákban is bemutatható. A Raabe Kiadónak egy 100 kötetes sorozata van ilyenből, de a német kiadóknak is több száz adattábla, adattábla-rendszer, controlling számtábla. Ha megbotránkoztató is, azt mondom: papíron is létezik az informatika. (igaz már kényelmesebb a szgép) Az a lényeg, hogy miként építkezik az, aki vezetői adatokat és adattárakat akar használni vagy tervez és épít. Igaz, sokan ezt nem csinálják, mert pl: az SAP megcsinálta nekik. Aztán a controller a "saját adatait" azon kívül tárolja és kezeli, mert még éppen nincs benn az abban .... OK! Majd a harmadik kiadásba ez is bekerülhet ...
Van idő, van türelem, van keretünk is rá!
üdvözlettel: veryz

szerkesztve: Véry Zoltán 2011. május 3. 18:42:10
2011. május 3. 17:28:33

Kedves Zoltán!

Az informatika ma már valóban a controlling elválaszthatatlan segítőtársa, hiszen egyrészt ez biztosítja számára az adatokat, másrészt pedig - mint operatív eszköz - a controlling funkció megvalósulásában a controller segítségére van. A könyv 9. fejezete inkább az utóbbira koncentrál.
A felvetésben megfogalmazott ajánlás, hogy milyen úton érdemes továbbgondolkodni, valóban jó iránynak tűnik! Az alfejezetek összeállítása során felgyülemlett tudás és létrejött ismerethalmaz megfelelő alapot biztosít ennek továbbgondolására, részletezésére.
Olyan kiadványról, amely integráltan kezelni a controlling informatikáját, a controlling információs rendszer kérdéseit és a controlling célszoftvereket, nem tudok.

Köszönve a recenziót és az építő kritikát, üdvözlettel:
Kristóf Péter

Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
Archívum
.