Controlling Report System© - Beszélgetés Vámosi Tamással

írta: Véry Zoltán dátum: 2014. április 10. 10:20:22
Címkék: Management Control System, Controlling, Reporting, Analysing, CRS Portal, Beehive

A riportálásról (és a jelentésekről) lesz szó ....

Az irodaház hatodik emeletén, óriásképernyőkkel, vetítővásznakkal, plakátokkal, flipchartokkal övezett tárgyalóban beszélgetünk. Úgy érzem, mintha vetítőben lennék, vagy az „Avatar”-t nézném sztereószemüveggel. Bár tudom, hogy a prezentálás, a tárgyalás és a sokoldalú vállalati át- és kitekintés ideális terében vagyunk. Beszélgetőtársam Vámosi Tamás (System Architect), az AVENSOFT vezetője.
A vállalati jelentéskészítésről, annak praxisáról és megújult rendszeréről beszélgetünk.


VZ: A weben bukkantam rá a CRS rendszerükre. Több évtizeden át (vezetőként és kontrollerként) sokat foglalkoztam riporttervezéssel és készítéssel, de meglepődtem. Újszerű, rendszerezett megoldást vélek az önök megoldásában. Miként jutottak el idáig? Milyen rendszert ismerhetünk meg ebben a megoldásban?

VT: A CRS portál kialakításának igényét sokéves riporting és elemzőeszköz használatból eredő hiányhalmaz kielégítése indukálta. Sokféle eszközt használunk riportkészítésre és adatelemzésre egyaránt, de minden eszközhasználattal olyan kompromisszumokat kell kötnünk, amik egy idő után már nem elfogadhatóak. A hiányosságokon nem felétlenül egy eszközből hiányzó lehetőségeket kell érteni, hanem esetleg egy adott feladat megvalósításához szükséges energia befektetés mértékét. Miután egy feladat megvalósítása előtt elemeztük a rendelkezésünkre álló eszközeinket és a piacon beszerezhető eszközök egy részét is úgy döntöttünk, hogy fejlesztünk egy olyan alkalmazást, ami a legjobban megfelel elvárásainknak. Így született a CRS portál ötlete.

VZ: Vannak korábbról eszközök, megoldások, melyek „BI” néven vonultak be a szakmai tudatba és gyakorlatba. Miért történt mégis azok kiváltása, meghaladása? Miből fakadt ez az igény?

VT: A CRS egy web alapú riporting és elemző portál. Számos funkcióval rendelkezik, de minden funkció kialakításakor a tervezésnél és a megvalósításnál is törekedtünk arra az alapvető igényre, hogy egy adott feladat elvégzéséhez a legegyszerűbb megoldást nyújtsuk.
Fontosnak tartom továbbá megemlíteni a teljesség igénye nélkül, hogy a kialakítási szempontok között szerepelt még három fontos elem. Nevezetesen a biztonság és ebből következően a portálon végzett minden művelet nyomon követhetősége, a riporting folyamatok automatizálhatósága, valamint a felhasználók kiszolgálása minimális IT erőforrás felhasználásával.

Természetesen nem volt célunk egy új „Microsoft Reporting Service” vagy egy „Cognos” fejlesztése – hogy csak ezt a két remek eszközt említsem a piacon található számos nagyszerű megoldás mellett -, de tapasztalataink alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a feladataink nagy részének elvégzéséhez nincs is szükségünk a fent említett eszközök szerteágazó funkcionalitására.Ha két szóval akarnám a CRS portált jellemezni, akkor EGYSZERŰSÉG és az ÁTTEKINTHETŐSÉG szavak lennének a legmegfelelőbbek.

VZ: A CRS mely ágazatoknál, cégeknél és mire alkalmazható illetve hogyan vehetik használatba?


VT: A CRS portál a gazdaság több területén nyújt hathatós segítséget. Felsorolva párat közülük marketing, kereskedelem, környezetvédelem, gyógyszeripar és autóipar.

A portál alkalmazhatóságának néhány területe:
• Egy vállalaton belül az adatvagyon összefogása egy kontrollált környezetbe
• Riporting feladatok idejének hathatós csökkentése az automatizálhatóság kihasználásával
• Mutatószámok és indikátorok dinamikus előállítása
• Folyamatvezérelt alkalmazások tervezése és készítése
• A riporting szokások folyamatos monitorozása és felülvizsgálata a hatékonyabb erőforrások kihasználása érdekében
• A vállalaton belüli szigetalkalmazások és sziget adatbázisok elszigeteltségeinek megszüntetése és egy közös eszközzel való adminisztrálása abban az esetben, ha adatok a vállalat adatvagyonának részei
• Riportnyomtatások és riportadatok elektronikus levélben történő küldésének redukálása

Talán a fenti felsorolásból is látható, de tapasztalataink is azt támasztják alá, hogy a CRS portál használatával csökkenthetőek a riporting tevékenységre fordított emberi erőforrásigények, amiből következően csökkenthetőek a költségek is.

VZ: Melyek a Controlling Report System© főbb funkciói?

VT: A funkciók közül megpróbálom a legfontosabbakat kiemelni a sok egyéb funkció mellett:
• Interaktív személyre szabható induló képernyő (Dashboard)
• Riportkészítés és publikálás
• Riportcsomag készítés egy gombnyomásra
• Indikátorok készítése és publikálás
• Dokumentumok megosztása
• Ad- hoc riportok készítése
• Adatelemzés adatkockák nélkül
• Folyamatvezérelt alkalmazásfejlesztés
• 100%-os portál használati audit (pl.: riportnézettségi adatok)

VZ: És a használhatóság, használatbavételről mit mond nekünk? Van KKV verzió is?


VT: A CRS portált a telepítés után azonnal használható. Első telepítéskor alapbeállításokkal települ, de még nincs benne tartalom. Használatához feladatunk a riportok, indikátorok és alkalmazások kialakítása. Ehhez segítséget nyújthat a felhasználói kézikönyv illetve a tanácsadóink tapasztalata is.
Idén, 2014 áprilisában szeretnénk megjelenni egy Kisvállalati csomaggal, amiben az általunk előre elkészített pénzügyi riportokat, indikátorokat, adatelemzési réteget valamint az ezekhez kapcsolódó vezérlő alkalmazást is a felhasználók rendelkezésére szeretnénk bocsátani. Terveink szerint a csomag a könyvelési adatok megjelenítésére szolgálna, ezért első körben a könyvelő irodáknak szánjuk, akik jelenleg nem rendelkeznek olyan automata eszközzel, amivel egyszerűen kielégíthetnék a partnereik adatigényeit vagy olyan cégeknek, akiknek a könyvelő szolgáltatásokhoz nem tartozik hozzá a rendszeres riportozás illetve adatszolgáltatás. A Kisvállalati csomag használatához semmilyen integráció sem szükséges más rendszerekhez. Az általunk definiált CSV állományok betöltésével néhány kattintással minden előre elkészített tartalom azonnal használatba vehető.
Természetesen a Kisvállalati csomagtól eltérően is biztosítunk a felhasználóinknak előre elkészített riportsablonokat illetve indikátorokat, amik megfelelő előfizetés után szabadon letölthetők és felhasználhatók.

VZ: Továbbfejlesztési lehetőségek?

VT: A CRS portál jelenlegi állapota semmiképpen nem tekinthető véglegesnek. Terveink között sok új fejlesztési ötlet szerepel, amiket a közül néhány már most is fejlesztés alatt áll (pl.: MI VAN HA típusú elemzés), de a több mindent a közeljövőben fejlesztünk még hozzá.

VZ: Bemutatná a csapatát, akik megcsinálták mindezt?

VT: Az Avensoft Kft. 2006-ban alakult a Verticum 2004 Bt. utódjaként. Cégünk fő célkitűzése komplett, kulcsrakész, a felhasználó igényeit maximálisan kielégítő üzleti információs rendszerek fejlesztése, telepítése, utólagos támogatása. Az általunk fejlesztett rendszerek megvalósítása során az időtállóságot és a rendszerek értékteremtő képességét helyezzük maximálisan előtérbe. Emellett egyedi alkalmazások fejlesztése, felügyelete, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatások mellett, a bevezetés, üzemeltetés, szoftver integráció, tanácsadás is a fő tevékenységeink közé sorolható.
Tevékenységünk alapvető filozófiája, hogy az egyes feladatok magas színvonalú, a legújabb technológiákat követő megvalósítása mellett a fő hangsúlyt a Megrendelő igényeinek maximális kiszolgálására helyezzük. Partnereink több mint 50 %-a külföldi tulajdonú cég, - többségében izraeli, angol, német, de megtalálható francia érdekeltségű is. A cég jelenleg 10 főt foglalkoztat a partnerekkel közösen. Munkatársaink magasan képzett szakemberek, akiknél alapvető követelmény az informatikai, számviteli szaktudás és elhivatottság.

A CRS portál kialakításában és tervezésében többen vettünk részt. Az alapterveket én magam készítettem, de amellett hogy a fejlesztést a mai napig én koordinálom mára már többen kapcsolódtak be a feladatba. A fejlesztésben kiemelném Rácz Attila és Bodnár Károly kollégáimat, valamint azokat a felhasználókat, akik végigkísérték a fejlesztést és energiát nem kímélve sokat tettek a portál jelenlegi formájáért és még tesznek a mai napig.

VZ: A Controlling Report System© (CRS) referenciái?

VT: A CRS portál jelenlegi referenciáit nem tudom felsorolni, de a portál honlapján megtalálhatóak azok a cégek, akik már ma is használják. Talán szemléletesebb, ha azok a területek közül sorolnék fel néhányat ahol jelenleg is használják:
1. Pénzügy és számvitel
2. Gyártás és termelés
3. Projektalapú szakterületek

VZ: A működtetéshez szükséges technológiák, felhasználói ismeretek?

VT: A CRS portál használatához alapesetben nem szükséges kimagasló informatikai ismeret. Véleményem szerint az alap internet használatból ránk ragadt tudás elegendő ahhoz, hogy egy átlag felhasználó is késség szinten rövid idő alatt elsajátítsa a használatát. Természetesen egy bonyolultabb adatkapcsolat vagy elemzéshez szolgáló adatforrás elkészítéséhez már szükséges egy magasabb szintű tudás. Tapasztalataink szerint ezeket vagy a cégen belüli IT illetve kontrolling szakemberek esetleg külső tanácsadók készítik el.

A használhatóságot véleményem szerint elősegítheti a részletes felhasználói kézikönyv, valamint a leggyakrabban használt oldalakhoz készült felhasználói videók tanulmányozása is. Technológia háttér a szerver oldalon egy adatbázis szerver és egy IIS alkalmazás szerver. Kliens oldalon pedig egy web böngésző elegendő.

VZ: Nagyszerű! Ezzel a megoldással túlléphetünk a vállalatnál illetve annak holdudvarában számos helyen tárolt és sok esetben elérhetetlen Excel-es jelentéskészítési s mail-küldözgetős megoldásokon. Mivel a Controlling Report System© a vezetői/kontrolleri jelentések zárt tere. Olyan hely, amit hívhatunk portálnak, kaptárnak, szobának is. A lényeg az, hogy ami itt található, az az igaz, az a valid. Ez nagy előrelépés az előző (szórt s nyitott) megoldásokhoz képest. Gratulálok hozzá! Önnek és csapatának. Köszönöm a beszélgetést, Tamás!

VZ: A CRS Portál tökéletesen illik a "Pénzfokális controlling©" koncepciómba, amit idővel részletesen ismertetek.

Továbbolvasóknak:

CRS PORTAL: http://www.crsportal.hu, http://www.crsportal.org
AVENSOFT: http://www.avensoft.hu

Célszerű kialakítani minden szervezetben és projektben olyan tereket melyek alkalmasak a beszélgetésre. Ahol magas szintű elektronikus kiépítettség van. Ahol sok adatot, információt és kommunikációs interakciót gyorsan elérünk a beszélgetés során. Ha nincs ilyen, akkor szolgáltatóknál vehetjük igénybe. Fix és mobil (office furgon) helyeken.

Például: http://budapest.lofficecoworking.com/galeria


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
.