A kontrollőr szerep

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. november 16. 17:29:51
Címkék: Management Control and Compliance Control

"Őrzők, vigyázzatok a strázsán." 2008 szeptembere óta egyre többet tudunk a legrecesszióbiztosabb foglalkozásokról. Ehhez csatlakozom egy régi-új szervezeti szereplő, a "Kontrollőr" pillantásnyi bemutatásával.

A személy- és vagyonőr, - aki az őrzés/védés tevékenységet látja el a cégnél – mellett szükség van azokra a szereplőkre, akik a cég szavahihetősége, a termékek és szolgáltatások tartalma (lásd: csődbe vitt amerikai bankok), az üzlet megbízhatósága, hitelképessége, pénzügyi-gazdasági egyensúlya illetve vállalat teljesítményei és versenypotenciáljai fölött őrködnek folyamatosan, alapvetően a tulajdonos(ok) céljait és érdekeit képviselve. Ilyen szereplő a Kontrollőr. Tekintsünk egy pillanatra vissza a múltba, hogy a megélt vagy elgondolt jelenünket is megértsük.
A Kontrollőr foglalkozás egy régi-új szerep a szervezetben. A posztreneszánsz, de a francia forradalom idején is működtek kontrollőrök az igazgatásban. Igaz, mint a történelem során többször, néhányan áldozatul estek ebben a szerepben. Elmesélek egy rövid történetet egy ilyen ügyről:

Pénzügyi intézkedések Franciaországban 1523-ban

A folyton pénzszűkében szenvedő király 1523-ban létrehozta az összes állami- és királyi magánbevételt gyűjtő takarékkincstárat. I. Ferenc Franciaország királya (1497-1547) más intézkedéseket is hozott, ha pénzre volt szüksége. Ilyen eset volt Jacques de Beaune de Semblançay (http://en.wikipedia.org/wiki/Samblanay), az 1515-ben kinevezett pénzügyi főintendáns pere. Beaune-t az itáliai hadjárat forrásainak elsikkasztásával vádolták. Bár tisztázni tudta magát, mégis 1527-ben kivégezték, vagyona pedig a kincstárra szállt. http://hu.wikipedia.org/wiki/I._Ferenc_francia_kir%C3%A1ly smiley

A francia forradalom idején is nagy hasznát vették a kontrollőröknek, kik pénzügyi-gazdasági tanácsadóként működtek a pénzügyminiszter oldalán. (továbbolvasóknak: Révolution française de 1789 „Dictionnaire des surintendants et des contrôleurs généraux des finances du XVIème siècle à la Révolution française de 1789” szerkesztette: Joël Félix , Françoise Bayard , Philippe Hamon)

A Kontrollőr: a Kontroller (Controller) és az Ellenőr ötvözete.
Nemcsak a szakmai határterületek eszköz, processz és módszertárában figyelhetők meg integrációs törekvések és eredmények, hanem a szervezeti szerepekben is. Szakmailag és viselkedésben egyaránt. A Kontrollőr széles szakmai látókörrel rendelkező, szakértői szinten működő szakember.

A Kontrollőr szervezeti szereplő. Hatékonyan együttműködik az összes vállalati vezetővel és döntéshozóval, de alapvetően nem őket szolgálja, hanem a vállalati tulajdonos(ok)at és más érdekcsoportokat (stakeholders). Az államigazgatás területén felelősen képviseli az államháztartás külső / belső pénzügy-ellenőrző szerveit (pl: Állami Számvevőszéket, önkormányzatoknál a pénzügyi bizottságot). A Kontrollőr nemcsak ellenőrzési tevékenységeket, de pénzügyi-gazdasági illetve teljesítmény-, kapacitás-, képesség-, és kocázat-elemzési, -értékelési tevékenységeket is ellát egyben. A vezetésirányítás háromdimenziós:

1. Internal Control (belső ellenőrzés)
2. Management Control (controlling)
3. Compliance Control (megfelelőség-biztosítás és ellenőrzés)

szakmai-, és képviseleti terében tevékenykedik egyidőben. Szükség van a recesszió idején a „vasemberek” segítségére is. ▄


hozzászólások
2008. november 18. 19:27:27

Szervusz!
Igen, a mesterséges intelligencia terében "robotoknak" hívják az ilyen szereplőt és magatartást. Nagyon találó metafora számomra. A hasonlóságelemzési kutatásaitokkal és gyakorlati eredményeitekkel valóban nagy hasznára lennétek a KONTROLLŐRöknek. A munkájukhoz az objektív megítéslésekre (elemzésekre) és a megérzésekre egyaránt szükségük van. Köszöm a felvetésed!

szerkesztve: Véry Zoltán 2008. november 18. 19:28:16
2008. november 16. 13:36:43

Szinte vélhetően már kórosan, de erről is a hasonlóságelemzés és az automatizálás jut eszembe:
az én olvasatomban a kontrollőr egyik megtestesülése egy robot, mely feladata a hasonlóságelemzéssel feltárható egyensúlyvesztések, gyanúk detektálása.
Ez maga a ROBOT-ÁSZ, a ROBOT-Ügyészség, a ROBOT-esélyegyenlőségi miniszter, a ROBOT-APEH, stb.

De vigyázat: ma hátrányos helyzetet mutatunk ki ott is, ahol az matematikailag nem is definiálható (részletek: http://miau.gau.hu/miau/122/tdk/tdk_faf_vegleges_korr2.doc), s ott sem alkalmazzuk a matematikát, ahol magától értetődő lenne (vö. közbeszerzés, stratégiai tervzés: http://miau.gau.hu/miau/122/tdk/tdk_klvb_leadott.doc)

Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
.