Elemezni márpedig szükséges

írta: Véry Zoltán dátum: 2008. augusztus 13. 11:31:01
Címkék: Management Control & Compliance Control

Az elemzés kiterjedt tevékenység a szervezetben. Elemez a vezető, elemez a controlller, elemez a konstruktőr és a projektvezető, de elemez a belső ellenőr is. Mindegyik más célból, másképp és más eszközökkel, ismeretekkel csinálja azt. A controller alapvetően terv-tény eltéréseket, költségeket és fedezeteket illetve szerkezeteket elemez, de elemzéssel készül fel a tervezési munka koordinálására is. Miképp lehetne erősíteni, elmélyíteni a vállalatnál az elemzési tevékenységet? Erre keressük a választ beszélgetőtársammal Dr Pitlik László senior elemzővel.

Korábban a SZIE GTK Informatikai Tanszékét vezetted. Közben sok minden változott az egyetem-en, ma mi a „hadrend”? Mik a céljaitok?

Jelenleg a Szent István Egyetem GTK Gazdaságelemzési- és Módszertani Intézetén belül egy Informatikai Munkacsoport / Docentúra (tanszék) működtetése a feladatom. Az intézet nevéhez hűen és a piaci igények (remélhetőség helyes felismerésétől hajtva) az oktatás középpontjában az elemzések informatikai eszközökkel való támogatása, s nem a l’art pour l’art eszközhasználati lehetőségek végtelen sorának mutogatása áll. A jelesért tehát a hallgatónak egy saját maga által felismert, valós problémát kell megoldani a felkínált eszközök helyes kombinálásával. A kutatás is ennek a célnak rendelődik alá: ellentmondásmentes előrejelzések, magyarázó és értékelő modellek kialakítása és automatizálása a feladatunk.

Az elemző számtalan analitikus, feltáró, vizsgáló értékelő, tesztelő, konzisztencia-vizsgáló tevékenységet végez. Munkájának alapvető feladata a valós kép, a tükörtartás a vezető számára. Ez nem könnyű. Hogyan oldják meg ezt a néha igen kényes feladatot?

A modellezés alapproblémája abban áll, hogy két (több) elvileg már kiérlelt (konkurens) modell közül előre nem igazán lehet eldönteni, melyik hoz pontosabb eredményeket a jövőbeli (valós) élethelyzetekben. Ez a „céltalanság” alapvetően akadályozza a gépi tanulás automatizálását, s a feladatok sakk-automata jellegű kezelését. Természetesen a jelzett probléma egyben kaput nyit számos önálló elemzési módszertan kialakulásához is: ezek egyike az általam favorizált hasonlóságelemzésre alapozó modellezés, mely egyetlen objektum-attribútum mátrixba sűrített tapasztalati vagyon alapján képes szakértői rendszerek automatikus felismerésére és futtatására, vagyis a szakkönyvek döntéstámogatási szempontból való kiváltására. A részmodellek illeszkedése révén letapogatható, mely modell látja a legtisztábban a jövőt, mely még az ellentmondás-mentesítés után sem kell, hogy feltétlenül kellően pontos, egyértelmű legyen – sőt egy elemzés eredménye lehet az is, hogy várni kell, mert az adott pillanatban még több jövőbeli kimenet is egyformán logikus lehet…


Be kell vonnunk külső elemzési szakértőket ahhoz, hogy kiterjesszük és elmélyítsük az üzleti elemzéseket. Az USA-ban az üzleti elemzők (Analyst) ismertek és keresettek. Ők azok a piacelemzők, pénzügyi elemzők, kockázatelemzők, stb akik matematikai képzettségű és gondolkodású szakemberek. Ők látják el a vállalatokat olyan elemzésekkel és az által elemzési információkkal, amilyennel senki más. Miképp látod ezt? Miben lehetne együttműködnünk itthon, Magyarországon?

A gépi tanulás ma is praktizált elvei elvileg azt sugallják, hogy elegendő „csak” a tanulás alapját jelentő objektum-attribútum mátrixok adatvagyonát építgetni, s innentől már minden „automatikus”. Sajnos vagy éppen szerencsére az adatvagyon megléte mellett az emberi elemzők szerepe jó ideig még nem fog csökkeni, hiszen a valós idejűség, s lehetséges elemzési lépések végtelen nagy száma miatt valakinek döntéseket kell hozni arról, adott elemzési igény esetén merre érdemes indulni, ill. a részeredmények birtokában kell-e az elemzés tervezett menetén változtatni. Summa summarum: az elemzők intuíciója jelenleg az igazi hajtó erő. Ezért az elemzők és megrendelőik módszertani képzése elengedhetetlen az elemzésben rejlő valódi erőtér kiaknázása érdekében.

Kérlek keltsd fel néhány vezető- és controller szaktársam érdeklődését az üzlet számára hasznos és használható elemzési módszerrel, eszközzel? Monte Carlo szimuláció, döntési fák módszere, DEA, CoCo?

A szakirodalom ezer oldalakban mérhető, így csak néhány iránymutató gondolat kívánkozik ide: a MCM segíthet relatív nagy számítási igényű (pl. optimalizálási feladat: vö. termelési szerkezet) közelítő megoldásában akkor is, ha csak egy táblázatkezelőt veszünk alapul. A döntési fák segítségével már ismert következményű kiindulási helyzeteket lehet kisebb-nagyobb csoportokba sorolni úgy, hogy a csoportosítás szabályrendszere (szakértői rendszer) automatikusan előáll, vagyis egy szakkönyvet kapunk eredményül (HA…., AKKOR). A DEA esetében érdekes alkalmazási terület lehet adatsorok ellentmondásainak (ill. adatrögzítési hibáknak) a feltárása. A COCO egyazon matematikai apparátussal képes előrejelző és magyarázó modellek felépítésére, s nem utolsó sorban objektumok rangsorolására, vagyis közbeszerzési döntések automatizálására.

Tovább kell képezni azokat a szervezeti embereket, akik fogékonyak az elemzési munkára. A vezetőket, a controllereket, a projektvezetőket. Biztos vagyok benne, érdekelné őket egy célra szabott „Üzleti Elemzés” kurzus az egyetemen. Akár önképző (eLearning) módon!

A képzési programok kialakítása esetén nem árt figyelembe venni, hogy a piacon kapható doboz-megoldások bemutatása önmagában nem vezet a helyes elemzői szemlélet kialakulásához. A dobozok által kínált patentreceptek hol jók, hol gyengék. A gyenge eredmények esetén a dobozok azonban megkötik az elemzők kezét, így a gyorsaság és a komfortosság mellett egy fajta szemellenzőt is jelentenek. A saját (zömmel táblázatkalkulációs felületen kialakítható) megoldások egyedisége minden esetben kisegíthet a bajból, természetesen ezek real time jellege sokszor megkérdőjeleződik, sajnos a saját fejlesztések hibátlansága sem magától értetődő, így helyzetfüggően kell dönteni arról, melyik ujjunkat harapjuk meg…

Mi az ami foglalkoztat, mint kutatót?

Az elemzések támogatása manapság még alapvetően offline, ill. intranetes környezetben történik, melyhez az elemző szoftverek licenceit be kell szerezni, s a működtetési környezetet ki kell alakítani akkor is, ha a dobozmegoldások számos funkcióját nem is akarjuk soha használni. Ezzel szemben áll az online döntéstámogatás koncepciója, mely keretében tetszőleges szervereken kialakított elemző-algoritmusokat használhat az ügyfél, amennyiben az anonim adatait átküldi az elemző szerverre. A COCO már ma is ilyen formában működik: egyszerű objektum-attribútum mátrixok átküldése után a szerver elvégzi a szükséges számításokat, sőt szövegsablonokon keresztül segít ezek értelmezésében, jelentéssé alakításában is.


Köszönöm a beszélgetést!


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2011-10-17 ] Pénzfokális- vs. pénzügyi-kontroll - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Köszönöm az érdeklődést, a hozzászó..."
[ 2011-08-29 ] Pénzfokális controlling© - Véry Zoltán
"Kedves Daventura! Örülök, hogy tetszik. Like! Ha tu..."
[ 2011-08-04 ] Szervezetfejlesztés: tréning és kontroll – Beszélgetés tanácsadókkal - Küsz András
"Kedves Zsolt ! A cénégyzet módszer inkább egy busines..."
[ 2011-05-03 ] Modern Vezetői Controlling - Kristóf Péter
"A válaszhoz szorosan kapcsolódik a legutóbbi, A contro..."
[ 2010-10-18 ] A rugalmas vezetésről és kontrollról - Pitlik László
"http://miau.gau.hu/miau2009/index_tki.php3?_filterText..."
További témák »
.