Az unióban élők nagy jelentőséget tulajdonítanak a környezet állapotának, és egyre növekvő mértékben vannak tudatában annak, hogy a környezet mennyire fontos az életükben. Ez az egyik legfőbb megállapítása annak a kutatásnak, amelynek keretében az uniós állampolgároknak a környezethez fűződő viszonyát vizsgálta az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete, az Eurobarometer. Mint megannyi nemzetközi összehasonlításban, e téren is megmutatkozik hazánk lakosságának viszonylagos tudati elmaradottsága.

Támogatja a további szigorítások bevezetését a Miniszterek Tanácsa a terrorizmus elleni intézkedések jogi alapjait meghatározó uniós keretrendszerben. Pénteken a Tanács, amelyet az uniós országok egy-egy minisztere alkot, és amelynek elnökét félévente váltják nemzetről nemzetre, nyilatkozatban közölte, hogy az Európai Bizottság által tavaly novemberben javasolt szigorításokkal teljesen egyetértő álláspontot alakított ki. Sietve nyugtatja meg a Tanács az esetleges aggódókat: a nagy keménykedés közepette kínosan vigyáznak majd a szólásszabadság és az emberi jogok érvényre juttatására.

Pénteken a kutatás és tudomány uniós világából jó hír érkezett. Az Európai Bizottság megnevezte azt a 22 személyiséget, akikből áll majd az Európai Kutatási Övezet Tanácsa (European Research Area Board=ERAB), s a nevek között végre magyart is találni – Bálint Lajos személyében. A 62 éves kutatásszervező szakember egy olyan testület tagja lesz, amelytől elváratik, hogy független és eredeti tanácsokkal segítse az unió végrehajtói hatalommal felruházott testületét az uniós kutatási és tudományszervezési irányelvek kimunkálásában.

A kormányválság, a kisebbségi kormányzásra való áttérés közvetlen hatással lehet az uniós források felhasználására. Sarkosan fogalmazva: ha a személycserék várhatóan hamarosan kitörő járványa átcsap az Új Magyarország Fejlesztési Program (ÚMFT) megvalósítóira is, fennáll annak a veszélye, hogy az utóbbi hónapokban mind olajozottabban működő uniós intézményrendszer, a sokszálú pályáztatási folyamat akadozni kezd, időről időre akár meg is áll. S ha így történne, akkor a ránk szánt uniós pénzekből kevesebbet hívhatunk le, mint amennyit eredetileg nekünk ígértek. És az országnak ez nem lenne jó.

Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.