Különös beszédet mondott a héten Washingtonban, a JW Marriott Szállodában a versenyért felelős uniós biztos. A holland Neelie Kroes egy amerikai jogászszövetség, az American Bar Association (ABA) tavaszi találkozójának záró szekciójában emelkedett szólásra, s miközben finoman oda-odamondogatott a jelenlévő – nyilván zömében amerikai – hallgatóságának, nem tagadta, hogy az uniós versenypolitika sem maga a tökély.

Az egységes uniós távközlési piac felé való eltökélt törekvés sikereként értékeli a távközlésért felelős biztos, Viviane Reding, hogy a 27 tagországból immáron nyolcban nagyobb a szélessávú internet-elérések elterjedtsége, mint a technológia fellegvárában, az Egyesült Államokban. Kétségkívül mutatós az eredmény, azzal az apró kiegészítéssel, hogy hazánk e téren is az utolsók között kullog.

Szürkülőben a magyar szürkeállomány

írta: Mester Sándor dátum: 2008. március 16. 17:04:12

Egyetlen egyszer sem emlegetnek magyar tudóst vagy magyar tudományos műhelyt az idei uniós díjazottak között, a magyar szürkeállomány tovább szürkül – ez derül ki az Európai Tudományos Díjak átadásáról közzétett brüsszeli közleményben. A héten Európa szívében első alkalommal közös rendezvényen vehették át az elismerés dokumentumait a "Tudományos kommunikációs díj", a "Marie Curie kiválósági díj" és a "Descartes díj a nemzetek közötti kutatási együttműködésért" elismertjei, akik közül – sovány vigasz – nem csak a magyarok, hanem más, fejlettnek látszó uniós nemzetek képviselői is hiányoznak.

Az adósok poklát tervezik Brüsszelben

írta: Mester Sándor dátum: 2008. március 9. 17:00:00

Az adósok vagyoni helyzetének átláthatóvá tételét tűzte ki célul az Európai Bizottság. Ám mielőtt tényleg pokollá tennék a rejtőzködő adósok életét az unióban, még hátra van az a széles körű vita, amelynek során az érdekelt felek kifejthetik a véleményüket a Bizottság által most elfogadott „Zöld füzet”-ben foglaltakról. Az ominózus dokumentum leírja a jelenlegi helyzetet és ismerteti a lehetséges megoldásokat.

A központi uniós kutatási programok egyike napjainkban azt az eredmény hozta, hogy a hidrogén felhasználásának elterjesztésével 2050-ig a kőolajszármazékok (benzin, dízel üzemanyagok) fogyasztása a közúti közlekedésben 40 százalékkal csökkenthető. Új gazdasági lehetőségeket nyithat az uniós országok számára a hidrogén előretörése, és az e téren elért sikerek növelhetik a közösség versenyképességét – állítják projektről beszámoló optimista kutatók.

Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.