Kérdő jelek

írta: Mester Sándor dátum: 2007. június 17. 18:18:48

Tucatnál is több politikai elemzést hallgattam meg, olvastam végig a péntek délidőben bejelentett kormányátalakításról. Nem áll össze a kép: a politikai elemzők, politológusok és politikai tanácsadó cégek megmondó emberei nagyon különböző indítékokat és célokat vélnek felfedezni e változtatásban. Én úgy gondolom, hogy ha bármilyen szervezetet, legyen az akár egy ország kormánya, átalakítanak, akkor ezt azért teszik, hogy ettől az jobban, hatékonyabban, eredményesebben működjön majd. Ebből persze a nyájas olvasó levonhatja azt a – bevallom, helytálló – következtetést, hogy hajlamos vagyok a túlzottan leegyszerűsítő megállapítások megfogalmazására, és hogy vajmi keveset értek a politikához.

Maradjunk tehát inkább a kormányátszabás azon eleménél, amely az uniós fejlesztéseinket közvetlenül érinti, vagyis annál, hogy Bajnai Gordon eddigi fejlesztéspolitikai kormánybiztos átül az önkormányzati és területfejlesztési miniszter bársonyszékébe, miközben továbbra is felel a fejlesztéspolitikáért.

Gondredők

írta: Mester Sándor dátum: 2007. június 10. 18:26:41

– Le van az egész vajazva, mindössze az előzetes megvalósítási tanulmányokat kell megírni, hogy azokat beadhassák az NFÜ-nek, s indulhatnak is a projektek. Mit gondol, érdekli-e az AAM-et ez a munka? – érkezett az eldöntendő kérdés szerda délután a telefon másik végéről. Még nem adatott meg, hogy a kedves, de kifejezetten feszültnek tűnő női hang gazdájával találkozzam. Így csupán magam elé képzeltem egy fiatal, szimpatikus női arcot, amelytől még idegenek a ráncok, ám most mintha a gond redői lepték volna el. Egy olyan üzletasszony komor arca jelent meg előttem, aki kemény munkával küzdötte fel magát, és küzdötte be cégét az ügyfélhez, s most, hogy kapacitáshiány miatt nem vállalhatja el a neki szánt megbízást, nagyon aggódik. Attól retteg, hogy ha nem talál maga helyett megbízható partnert, aki beáll a helyébe, elveszíti az ügyfelet.

A tajvani tékozló

írta: Mester Sándor dátum: 2007. június 3. 10:40:41

Patrick McGovern, az IDG nemzetközi informatikai kiadóvállalat tulajdonosa kedves és érző ember. Nem egészen tipikus amerikai: nem nagy erőfeszítéssel felfedezhetők benne inkább európaiakra jellemző vonások. Egyébiránt a Forbes magazin legutóbbi listája szerint a 400 leggazdagabb amerikai rangsorában a maga 3 milliárdosra becsült vagyonával a 85. helyet foglalja el.

Nekem Pat McGovern jut eszembe akkor, amikor azt látom, hogy közszolgák elherdálják a köz pénzét.

A kiírástudó felelőssége

írta: Mester Sándor dátum: 2007. május 27. 16:42:52

Keresztet vethetünk úgy 40-45 millió forintnyi uniós pénzre. Csepp a tengerben, ekkora összegtől nem jön lázba az ezermilliárdos nagyságrendekhez szokott megfigyelő. Ám mint cseppben a tenger, e csaknem félszáz millió forint elvesztésében is megmutatkozhat valami csöppnyi általános. Az, hogy milyen következményekkel járhat, ha a pályázat megalkotója, a kiíró felelőtlen.

Pár mondat a pongyolaságról

írta: Mester Sándor dátum: 2007. május 20. 10:23:31

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos 2007. május 10-én egy uniós konferencián Budapesten ezt mondta a magyar kormány által kimunkált Új Magyarország Fejlesztési Tervről (ÚMFT-ről) és annak brüsszeli elfogadásáról (szó szerinti lejegyzés, hangfelvétel alapján):

„… és valószínűleg nem járunk rossz úton, hiszen ahogy talán már értesültek róla, tegnap az unió is lepecsételte ezt [az ÚMFT-t – MS], azt mondta, ez így rendben van, megfelel az uniós fejlesztési elveknek is…”

Hívei, pártfogói és felettesei minden bizonnyal nem rétori tehetsége miatt szeretik Bajnai Gordont – azért nehéz volna.

Gang és kiáltás

írta: Mester Sándor dátum: 2007. május 19. 10:06:03

E-bevallottam. Élve az APEH adta lehetőséggel – az APEH felszólítására – néhány napja útjára bocsátottam életem első elektronikus adóbevallását. Azóta azon merengek, hogy vajon elegendő-e az az uniós pénz, amit a magyar kormány a 2007 és 2013 közé eső időszakra az elektronikus közigazgatás fejlesztésének és az államreform végrehajtásának a finanszírozására félre tett. Összesen 100 milliárd plusz 41 milliárd magyar forintról van szó.

Most úgy gondolom, hogy nem lesz elegendő ennyi zsé.

Glosszárium

írta: Mester Sándor dátum: 2007. május 15. 19:35:39

Az unió és az uniós pénzek felhasználása körül sajátos magyar kommunikációs környezet alakult ki, és e formálódás szakadatlanul folyik. Érezhető, hogy az uniós szakszavak az angolból, mint közvetítő nyelvből érkeznek, amelyek aztán nászra lépnek a magyar közigazgatás élvezetesnek és könnyen érthetőnek nem mondható szókincsével. Végeredményképpen hosszú, alig megjegyezhető szófűzérek születnek, amelyeket a kezelhetőség érdekében rövidítenek, betűszavakká zömítenek. A Glosszárium arra hivatott, hogy segítse a nyájas olvasót eligazodni ebben a különös, új szórengetegben.

1 2 3 4 5 6 7
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.