Az őstermelő elássa magát a sírba

írta: Mester Sándor dátum: 2007. augusztus 12. 16:19:24

Gyergyószárhegy a Gyergyói medence ékköve. Szerintem. Anyám révén, aki itt született és itt élt 16 évet, mielőtt emigrált volna 1926-ban Magyarországra, ehelyt van az én hazám egyik sarka. Otthonról 633 kilométert kell autózni, hogy hazaérjek. Idéntől ez a föld is az unióba tartozik.

E háromezer-ötszáz lelkes kis faluban az én hősöm Laci, aki jövőre lesz negyven éves, székely, mint errefelé csaknem mindenki, nős, két gyermeke (vagyis fia) van és egy leánya. Őstermelő, aki még nem tudja, hogy voltaképpen jó-e uniós állampolgárnak lenni.

Parragh beszól

írta: Mester Sándor dátum: 2007. augusztus 5. 19:14:25

„… most eldobjuk a kockát” – mondja a rádióban ma reggel a kamarai elnök. Hallgatom, figyelek, és ellenőrzöm, hogy a magnóm rögzíti-e az interjút. Azt gondoltam ki, hogy eheti jegyzetemet e beszélgetésre támaszkodva indítom majd. Végül maradtam a kiindulóponton.

Ma reggel, a Kossuth adó Vasárnapi Újság című rádióműsorában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nyilatkozott az uniós pénzek felhasználásáról Juhász Zsolt riporternek.

Veszélyben az Ibiden 10 milliárdja

írta: Mester Sándor dátum: 2007. július 29. 16:53:26

Mondhatni néma csend fogadta a magyar médiában az Európai Bizottság július 11-én kiadott közleményét. Néhány gazdasági szaklap ismertette a dokumentumot, amely arról szól, hogy a Bizottság mélyreható vizsgálatot indít a japán Ibiden cég dunavarsányi beruházásához javasolt több mint 39 millió eurós (nagyjából 10 milliárd forintos) állami támogatás ügyében.

Hiába kutatok a weben valami több után, elemzés vagy hivatalos reagálás reményében, nem találok semmit. Végül is érthető a visszhangtalanság: 10 milliárd forintnyi támogatás nem a világ még a mi tőkehiányos gazdaságunkban sem, és különben is: maga a történet az első ránézésre bonyolultnak tűnik, megértése szakértelmet kíván (vagy/és némi kutatást), ráadásul botrány valószínűleg nem lesz, vagy – a sajtó szemszögéből: – nem csiholható belőle.

Egy kis GOPológia

írta: Mester Sándor dátum: 2007. július 22. 20:18:58

Beindult. Márciusban dördült el a képzeletbeli startpisztoly, az uniós országok közül a 2007-2013-as időszakra először nálunk hirdettek meg pályázatokat, mégpedig esetünkben a gazdaságélénkítés területén. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT-ben) erre rendelkezésre álló egyik forrásból, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretének 690 milliárd forintjából 30 milliárdot dobott a placcra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Egyetlen pályázat nyitott még a legelső GOP-adagból, a többi három lezárult.

Gonoszok és hősök

írta: Mester Sándor dátum: 2007. július 15. 22:13:19

Pesszimizmusban verhetetlenek a magyarok. Az Eurobarometer legfrissebb (2007. áprilisában és májusában összegyűjtött válaszokra alapuló) jelentésében – miként a korábbiakban is – hazánk áll az utolsó helyen, vagy hátul kullog azokon a listákon, amelyeken lakosai optimizmusukról adhatnának tanúbizonyságot. Példának okáért a dánok 99 százaléka szerint országuk gazdasága jó vagy elég jó állapotban van, a magyaroknak viszont mindössze a 9 százaléka vélekedik így a magyar gazdaságról.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a fővárosban a sajtó munkatársainak, elemzőknek és uniós szakértőknek néhány napja szakmai napot rendezett, amelyen szakemberek – közöttük Ariane Debyser, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának munkatársa – ismertették e kutatás eredményeit, illetve egyéb kutatások tanulságait.

Nem szerepelt a kiküldött meghívóban, de ugyancsak előadott e rendezvényen Lantos Gabriella, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kommunikációs főigazgatója is, ennélfogva hagyjuk az Eurobarometert másra, elemezzünk inkább egy csöppet. Nem lesz könnyű.

A meztelen séf és a mintarégió

írta: Mester Sándor dátum: 2007. július 8. 17:29:54

A végtelen és nyughatatlan tengerre néz a fő homlokzata; az íves partszakasz legmagasabb pontján épült étterem lélegzetelállító kilátással ajándékozza meg az odalátogatót. Valahogy így képzelem azt a Fifteennek nevezett éttermet, amely az angliai Watergate öbölben található, s amelyet a múlt héten – egyebek között – meglátogatott Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős uniós biztos.

Jamie Oliver, a nemzetközi hírű angol séf és médiasztár (egyik bestsellerének a címe: The Naked Chef) 2002-ben kezdett hátrányos helyzetű fiatalokat konyhafőnökké nevelni, így adva nekik esélyt arra, hogy fordítsanak sanyarú életükön. A Cornwall régióba eső Fifteen étterem Jamie Oliver szellemében választja ki a környék támogatásra szoruló ifjai közül munkatársait és képzi, neveli őket remélhetőleg sikeres séfekké. (Londonban, Amszterdamban és Melbourne-ben is találhatni Fifteen, ha netán valaki arra vetődne.)

Nincs abban semmi különös, hogy elmerengtem e híren. Munkámból adódóan ugyanis az utóbbi napokban a magyarországi szociális gazdaságot fejleszteni hivatott programok indításával ismerkedtem.

Nettó beszólók

írta: Mester Sándor dátum: 2007. július 2. 08:07:39

A motor zümmögése nem nyomja el a halkra csavart rádió hangját. „Nettó befizető országok” – kapom el a Kossuth Rádió hírblokkjából a három egymáshoz fűzött szót vasárnap délben, a sztrádán.

Hőség kint, bent küzd a manuális klíma, az asszonynak éppen jó a hőmérséklet, Sára unokánk vidáman csacsog: ő még nem szenved se a hőtől, se hűtéstől. Övig érő, imbolygó légáramokba hasítunk bele az autópályának nevezett, elnyújtott sütőplatnin. Nézek, de nem látok. Látomások gyötörnek. 2013. július 1-ét írunk.

Szem- és gyomorforgató, ideggyenge

írta: Mester Sándor dátum: 2007. június 24. 17:00:27

A múlt hét politikai hordalékában túrva hamar karakteres leletekre bukkanhatunk. Ilyenek a címben megidézett gyöngyszemek: viszont ezek távol esnek blEUgom fókuszától. Átverős a felütés egy teljesen más, fontos témáról szóló feljegyzés elésmiley

Múlt héten az ellenzék két gazdaságpolitikai eminense is megszólalt uniós fejlesztések ügyében. Chikán Attila és Matolcsy György, akik egymást váltották az 1998 és 2002 közé eső időszakban a gazdasági miniszteri bársonyszékben, vállvetve érvelnek és bírálnak.

1 2 3 4 5 6 7
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.