20 milliárd eurós lesz a mobiltévés piac

írta: Mester Sándor dátum: 2007. december 2. 17:00:00
Címkék: Viviane Reding

Viviane Reding ismét sikerről számolhat be. Az Európai Bizottság információs társadalomért és a médiáért felelős biztosa, aki a roaming-díjak letörésével vált igazán ismertté, újfent jó hírt jelentett be: az uniós tagországok elfogadták a Bizottság mobil tévézésre vonatkozó európai stratégiáját, megnyitva az utat e tartalomfogyasztási lehetőség fejlődése előtt. Egyes becslések szerint 2011-re a mobil tévézés piacának mérete a világon meghaladja majd a 20 milliárd eurót, és 500 millió ember fog élni e lehetőséggel, amikor csak kedve szottyan rá.

Vissza a paradicsomba – új uniós vízió

írta: Mester Sándor dátum: 2007. november 25. 17:00:00

A politikusok fabrikálta jövőképekkel óvatosan illik bánni. Könnyedén produkálható a „társadalmi vita” vagy az „extenzív konzultáció” látszata, ami megfelelő kommunikációs erőfeszítéssel egy újabb látszattá alakítható. Annak látszatává, hogy a politikai vízió, szándék, intézkedés, mondandó tömeges támogatást élvez – miközben a lényeg más: a jövőkép voltaképpen szerénytelen próbálkozás napjaink valóságos igényeinek kimondására. Kedden az Európai Bizottsága felfedte friss látomását mindannyiunk modern és egységes piacáról. Az új kezdeményezések csomagja – José Manuel Barroso bizottsági elnök szerint – a fogyasztókat és a kisvállalkozásokat helyezi a középpontba.

Uniós támadás a közbeszerzési csalások ellen

írta: Mester Sándor dátum: 2007. november 18. 17:00:00

A közbeszerzés nem tartozik a legnagyobb bizalommal övezett közigazgatási folyamatok közé – ez nemcsak hazánkban van így. Az állami (önkormányzati) megbízások elnyerése agyonszabályozott rendszerben történik a magukat demokratikusnak mondó országokban, mégsem csillapodik a vita arról, hogy vajon ezzel az eljárással valóban elérhető-e cél. Vagyis az, hogy végül tényleg az a vállalkozó kapja a megbízást, aki a legjobb ajánlatot adta. Charlie McCreevy, a belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos most örvendezik, mert a közbeszerzés hitelességét javító direktívát rekordidő alatt fogadta el az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament.

Az uniós polgároknak a közügyek intézésében, a közösségek fejlesztésében való részvétele alacsony szintű, ami főfájást okoz az unió központjában tevékenykedőknek. Veszélyekkel jár, ha a vezetés és a vezetettek közötti kapcsolat gyengül, ha terjed az elidegenedés – amint erre a történelem intő példákkal is szolgált már. Az uniós polgárok aktivizálásáért folytatott, nem kevesek szerint reménytelennek tűnő erőfeszítések egyike az „Európa a polgáraiért” kezdeményezés, amely a héten adta át Brüsszelben a „Golden Stars” idei díjait a programjában kiemelkedően teljesítő projekteknek. Résztvevőként Nagysalló, Bátaszék, Ditró és Gyula is az elismertek közé került.

Első ízben gyűjtött összehasonlítható adatokat a kulturális ágazatról uniószerte az Európai Közösség Statisztikai Hivatala, az Eurostat. Áttekintve a kutatásról szóló sajtóanyagot, amelyet október 29-én tettek közzé, olybá tűnik, hogy a főbb mutatókat illetően Magyarország a listák aljára szorul. A számokból kirajzolható uniós kép tarka, még az egyes, politikai értelemben összetartozónak mondható tömbök országai sem hasonlítanak e téren mindenben egymásra.

A Széchenyi Kártya uniós díjra esélyes

írta: Mester Sándor dátum: 2007. október 28. 17:00:00

Egy nappal azután, hogy elhalt a csatazaj a budapesti utcákon, Brüsszelben október 24-én közzétették azon programoknak a szűkített listáját, amelyek közül kiválasztják majd az Európai Vállalkozási Díj nyerteseit. A magyar rendőrség és az utcai harcosok küzdelméről szóló tudósítások médiazajában nem érte el a meghallhatósági küszöböt a hír, hogy a Széchenyi Kártya rendszer is ott van az uniós verseny 13-as döntőjében.

Hibajegyzék a nemzet biztonsági stratégiájához

írta: Mester Sándor dátum: 2007. október 22. 09:44:00

Brüsszelben az európai biztonsági stratégiáról cseréltek eszmét a téma szakemberei a héten. Franco Frattini, aki a biztonságért is felelős biztosi posztot tölti be az Európai Bizottságban, beszédet is mondott a rendezvényen, mégpedig viszonylag hosszat, hogy alaposabban fejthesse ki téziseit. Beleolvasva a szövegébe, újdonságokkal nem találkozhatni, ám befejező gondolata, amely szerint elsősorban az uniós tagországok tartoznak felelősséggel a biztonságért, ráirányítja a figyelmet hazánk biztonsági stratégiájára.

Lenyúlási toplista az unióban

írta: Mester Sándor dátum: 2007. október 14. 17:00:00

A rabló-pandúr harc az unióban nem ma kezdődött. Tisztasági csomag helyett a közösség olyan szervezet létrehozását tekintette feladatának, amely a nem ritkán nemzethatárokon áthatoló és átható bűnbandák ellen is képes hatékonyan felvenni a küzdelmet. Az évtizedek óta folyó evolúció eredményeképpen ma a brüsszeli székhelyű OLAF (European Anti-Fraud Office, vagyis az Európai Csalás Elleni Iroda) pandúrjai járnak az uniós pénzek lenyúlásában jeleskedő rablók nyomában.

1 2 3 4 5 6 7
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.