Lesújtó uniós adatok a magyarok e-affinitásáról

írta: Mester Sándor dátum: 2008. február 10. 17:00:00

Hazánk elől van, ahol nem kéne, és hátul kullog, ahol az élen lenne jó tündökölni – röviden így summázható magyar szemmel az az uniós jelentés, amely a héten lát majd napvilágot Brüsszelben. Az Eurostat az uniós polgárok affinitását vizsgálta az e-vásárláshoz és az e-bankoláshoz, s egyebek között azt találta, hogy az uniós országok 16-74 éves internetezőinek a 12 százaléka azért nem vásárol az weben, mert tart attól, hogy ilyesmibe bonyolódni nem biztonságos.

Bírósággal fenyegeti hazánkat az unió

írta: Mester Sándor dátum: 2008. február 3. 17:00:00

Hazánk is azok közé az államok közé került, amelyek hamarosan szigorú figyelmeztetést kapnak az Európai Bizottságtól a Foglalkoztatási Egyenlőség Direktívával kapcsolatos szabálytalanságok miatt. A héten közzé tett bizottsági nyilatkozat szerint a 27 uniós ország közül 14-nek kézbesít majd a helyi posta „indokolt vélemény”-t, amely akár utolsó vagy sárgalapos figyelmeztetésnek is tekinthető, hiszen ezután már az Európai Bíróság a következő stáció.

Uniós etalon a gödöllői közvilágítás-projekt

írta: Mester Sándor dátum: 2008. január 27. 17:00:00

Brüsszelben két nap múlva ismertetnek egy uniós tanulmányt, amelyben etalonként emlegetik a Gödöllő város közvilágítását megújító, 2000-ben megvalósított beruházást. A globális felmelegedés elleni küzdelemben kulcsszerepet játszanak a regionális kezdeményezések: erre hívja fel majd a figyelmet az uniós Régiók Bizottságának az elnöke, Michel Delebarre egy konferencián, és várhatóan azon fog igyekezni, hogy Gödöllő nevét helyesen ejtse ki.

Rajtaütésszerű vizsgálatokat már végeztek európai gyógyszergyártók irodáiban, de a java még hátravan. A versenyügyi biztos, a 67 éves holland Neelie Kroes lényegében hadat üzent az európai gyógyszeriparnak, és azt ígéri, hogy a jelenleg nem egészen az elvárásoknak megfelelően működő uniós gyógyszerpiacot a helyes irányba fordítja.

A pénzhamisítók favoritja az 50 és a 2 eurós

írta: Mester Sándor dátum: 2008. január 13. 17:00:00

Tavaly több mint 211 ezer hamisított eurós pénzérmét vontak ki a forgalomból. Az előző évihez képesti növekedése e számnak 29 százalékos, ami akár riasztónak is mondható. Megnyugtató azonban, hogy a 75 milliárd forgalomban lévő eurós pénzérméhez képest a hamisítottak aránya egyelőre rendkívül kicsi. A tavalyi esztendő második felében 296 ezer hamisított eurós bankjegyet találtak, közöttük az 50 eurós volt a legtöbb.

80 millió euró a tudás népszerűsítésére

írta: Mester Sándor dátum: 2008. január 6. 17:00:00

Hazánkból három intézmény már biztos résztvevőnek tűnik abban az uniós programban, amely a kutatást, valamint a tudomány, gazdaság és társadalom viszonyrendszerét megújító irányelveket hivatott népszerűsíteni. A 80 millió eurós keretre 2006 decemberében tettek közzé ajánlatkérést, s most eljött az ideje a nyertes pályázatok kihirdetésének és a szerződéskötésnek. A CORDIS weboldalán hamarosan megjelenő listán várhatóan 93 projekt fog szerepelni, két program, az „A tudomány a társadalomban” és a „Szocio-gazdasági tudományok és humanitások”alá rendezve.

Webes évkönyvben fényezi magát a Bizottság

írta: Mester Sándor dátum: 2007. december 16. 17:00:00

„Az Európai Unió és az állampolgárai közötti viszony bonyolult ügynek tűnhet. Saját mindennapos tapasztalataimból kiindulva valójában ez nagyon is egyszerű. Az EU az állampolgáraiért van, és a célja, hogy reagáljon igényeikre és gondjaikra.” – írja Margot Wallström, az Európai Bizottság intézményi kapcsolatokért és kommunikációért felelős elnökhelyettes annak a weboldalnak a beköszöntőjében, amely a Bizottság 2007-es online évkönyvét tárja az odatévedők elé. Újabb kísérlet ez arra, hogy javítson megítélésén állampolgárai körében az uniós bürokrácia.

December elején az Eurobarometer közzétette egyik új kutatásának eredményeit. Arra kerestek választ a kutatók, hogy vajon az uniós országok népeinek 15 évnél idősebb része milyen mértékben és módon érdeklődnek a médiában a tudomány legújabb felfedezései, hírei iránt. Ez is egy olyan kutatás, amelyet átolvasván a magyaroknak nincs okuk a melldöngetésre. A csodálatos szürkeállományának legendájára gyakorta hivatkozó nép a sereghajtók szürke ködébe vész.

1 2 3 4 5 6 7
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.