A kormányválság, a kisebbségi kormányzásra való áttérés közvetlen hatással lehet az uniós források felhasználására. Sarkosan fogalmazva: ha a személycserék várhatóan hamarosan kitörő járványa átcsap az Új Magyarország Fejlesztési Program (ÚMFT) megvalósítóira is, fennáll annak a veszélye, hogy az utóbbi hónapokban mind olajozottabban működő uniós intézményrendszer, a sokszálú pályáztatási folyamat akadozni kezd, időről időre akár meg is áll. S ha így történne, akkor a ránk szánt uniós pénzekből kevesebbet hívhatunk le, mint amennyit eredetileg nekünk ígértek. És az országnak ez nem lenne jó.

Különös beszédet mondott a héten Washingtonban, a JW Marriott Szállodában a versenyért felelős uniós biztos. A holland Neelie Kroes egy amerikai jogászszövetség, az American Bar Association (ABA) tavaszi találkozójának záró szekciójában emelkedett szólásra, s miközben finoman oda-odamondogatott a jelenlévő – nyilván zömében amerikai – hallgatóságának, nem tagadta, hogy az uniós versenypolitika sem maga a tökély.

Az egységes uniós távközlési piac felé való eltökélt törekvés sikereként értékeli a távközlésért felelős biztos, Viviane Reding, hogy a 27 tagországból immáron nyolcban nagyobb a szélessávú internet-elérések elterjedtsége, mint a technológia fellegvárában, az Egyesült Államokban. Kétségkívül mutatós az eredmény, azzal az apró kiegészítéssel, hogy hazánk e téren is az utolsók között kullog.

Szürkülőben a magyar szürkeállomány

írta: Mester Sándor dátum: 2008. március 16. 17:04:12

Egyetlen egyszer sem emlegetnek magyar tudóst vagy magyar tudományos műhelyt az idei uniós díjazottak között, a magyar szürkeállomány tovább szürkül – ez derül ki az Európai Tudományos Díjak átadásáról közzétett brüsszeli közleményben. A héten Európa szívében első alkalommal közös rendezvényen vehették át az elismerés dokumentumait a "Tudományos kommunikációs díj", a "Marie Curie kiválósági díj" és a "Descartes díj a nemzetek közötti kutatási együttműködésért" elismertjei, akik közül – sovány vigasz – nem csak a magyarok, hanem más, fejlettnek látszó uniós nemzetek képviselői is hiányoznak.

Az adósok poklát tervezik Brüsszelben

írta: Mester Sándor dátum: 2008. március 9. 17:00:00

Az adósok vagyoni helyzetének átláthatóvá tételét tűzte ki célul az Európai Bizottság. Ám mielőtt tényleg pokollá tennék a rejtőzködő adósok életét az unióban, még hátra van az a széles körű vita, amelynek során az érdekelt felek kifejthetik a véleményüket a Bizottság által most elfogadott „Zöld füzet”-ben foglaltakról. Az ominózus dokumentum leírja a jelenlegi helyzetet és ismerteti a lehetséges megoldásokat.

A központi uniós kutatási programok egyike napjainkban azt az eredmény hozta, hogy a hidrogén felhasználásának elterjesztésével 2050-ig a kőolajszármazékok (benzin, dízel üzemanyagok) fogyasztása a közúti közlekedésben 40 százalékkal csökkenthető. Új gazdasági lehetőségeket nyithat az uniós országok számára a hidrogén előretörése, és az e téren elért sikerek növelhetik a közösség versenyképességét – állítják projektről beszámoló optimista kutatók.

Egységre szólított fel beszédében az unió energiaügyi biztosa, amikor pénteken Brüsszelben az Európai Üzleti Találkozón (European Business Summit) összegezte az unió energiabiztonságáról szóló legfrissebb alapvetéseit. Andris Piebalgs, az 51 éves lett nemzetiségű biztos rendkívül óvatosan fogalmazta meg a főbb problémákat és a megoldási javaslatait, a tét ugyanis óriási: félmilliárd ember, 27 ország fenntartható fejlődése elsősorban attól függ, hogy sikerül-e az energiaellátásuk biztonságát hosszútávon megőrizni.

„A korrupció költsége a világ gazdaságának 5 százalékát teszi ki, ami több mint 1 trillió euró. Az uniónak cselekednie kell. Eltökéltem magam, hogy minden lehetséges eszközzel lenyesegetem a szervezett bűnözés szárnyait. A szervezett bűnözés a megvesztegetést alkalmazza arra, hogy folytathassa bűnös tevékenységét, és hogy megóvja magát a vizsgálatoktól és a bűnvádi eljárásoktól.” – nyilatkozta a héten Franco Frattini, az Európai Bizottság elnökhelyettese, aki nem mellesleg az igazságügyért, a szabadságjogokért és a biztonságért felel. Indul tehát egy kutatás, s egyelőre nem tudni, mire jut majd.

1 2 3 4 5 6 7
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.