Szerző: Mester Sándor

Hatásosnak bizonyult a dohánytermékek hirdetésének három éve bevezetett tiltása az Európai Unióban – állítja egy most közzé tett uniós vizsgálat. A közösség országainak tömegekhez eljutó sajtótermékeiből lényegében eltűntek a dohányhirdetések, és az országokon átívelő sport- és más eseményekről is kikoptak az efféle reklámok. A dohányhirdetések átterelődtek a webre, amelyet – egyelőre legalább is – nehéz ellenőrizni.

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója tehetett bármit azon a napon, amikor a mi földünkön koptatta a cipőjét, vélhetően egyetlen jelenetet fog megőrizni 2008. május 19-éről a kollektív emlékezet. Azt, amikor egy ifjú felszólította egy kisebb összeg visszafizetésére, majd jól megdobálta tojással. Pedig történt azon a napon más is, így például elindult útjára a TITAN nevű program.

„Egymás ismerete és a párbeszéd fontos, de akciók és konkrét kötelezettségek kell, hogy ezeket kísérjék” – mondta a héten Brüsszelben dr. Abduljalil Sajid imám, aki az Egyesült Királyságban működő szervezet, a Vallásos és Faji Harmónia Muszlim Tanácsának az elnöke. A Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008 rendezvénysorozat keretében a különböző hitű európaiak aktív polgárságának fontosságáról vitatkozott keresztény, muzulmán, zsidó.

A bonchidai Bánffy-kastély felújítói is megkapják az „Európai Unió Kulturális Örökség/Europa Nostra” díjat. E megtisztelő minősítést még öt munka érdemelte ki az idei benevezettek közül, kettőt Hollandiában, egyet-egyet Csehországban, Görögországban és Spanyolországban végeztek el. Emlékéremmel ismerik majd el a magyar pályázatot, Alföldy Gábor tájépítész és kerttörténész művét, amely a kutatási kategóriában indult, és amely az Erdődy-kastély parkjának (Doba-Somlóvár) helyreállítására ad javaslatot. A díjakat az Egyesült Királyságban, június 12-én, a Durham katedrálisban vehetik át a díjazottak.

A hosszas gondozás uniós távlatairól adott ki tanulmányt az Európai Bizottság. Azt vizsgálták, hogy milyen ütemben várható az uniós lakosság elöregedése, és azt is, hogy vajon miként fog növekedni a tartósan felügyeletre szorulók száma. Közvélemény-kutatási eredményeket is olvashatni a tanulmányban: ha valamely okból hosszasan gondozásra szorulnának, az uniós polgárok legszívesebben otthon maradnának, és azt szeretnék, hogy rokonaik vigyázzák őket.

Az unióban élők nagy jelentőséget tulajdonítanak a környezet állapotának, és egyre növekvő mértékben vannak tudatában annak, hogy a környezet mennyire fontos az életükben. Ez az egyik legfőbb megállapítása annak a kutatásnak, amelynek keretében az uniós állampolgároknak a környezethez fűződő viszonyát vizsgálta az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete, az Eurobarometer. Mint megannyi nemzetközi összehasonlításban, e téren is megmutatkozik hazánk lakosságának viszonylagos tudati elmaradottsága.

Támogatja a további szigorítások bevezetését a Miniszterek Tanácsa a terrorizmus elleni intézkedések jogi alapjait meghatározó uniós keretrendszerben. Pénteken a Tanács, amelyet az uniós országok egy-egy minisztere alkot, és amelynek elnökét félévente váltják nemzetről nemzetre, nyilatkozatban közölte, hogy az Európai Bizottság által tavaly novemberben javasolt szigorításokkal teljesen egyetértő álláspontot alakított ki. Sietve nyugtatja meg a Tanács az esetleges aggódókat: a nagy keménykedés közepette kínosan vigyáznak majd a szólásszabadság és az emberi jogok érvényre juttatására.

Pénteken a kutatás és tudomány uniós világából jó hír érkezett. Az Európai Bizottság megnevezte azt a 22 személyiséget, akikből áll majd az Európai Kutatási Övezet Tanácsa (European Research Area Board=ERAB), s a nevek között végre magyart is találni – Bálint Lajos személyében. A 62 éves kutatásszervező szakember egy olyan testület tagja lesz, amelytől elváratik, hogy független és eredeti tanácsokkal segítse az unió végrehajtói hatalommal felruházott testületét az uniós kutatási és tudományszervezési irányelvek kimunkálásában.

1 2 3 4 5 6 7
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.