A webre menekülnek a cigihirdetők

írta: Mester Sándor dátum: 2008. június 1. 16:49:00
Címkék: Androulla Vassiliou, dohányhirdetés, dohányszponzoráció, FAO

Hatásosnak bizonyult a dohánytermékek hirdetésének három éve bevezetett tiltása az Európai Unióban – állítja egy most közzé tett uniós vizsgálat. A közösség országainak tömegekhez eljutó sajtótermékeiből lényegében eltűntek a dohányhirdetések, és az országokon átívelő sport- és más eseményekről is kikoptak az efféle reklámok. A dohányhirdetések átterelődtek a webre, amelyet – egyelőre legalább is – nehéz ellenőrizni.

Androulla Vassiliou, a ciprusi görög nemzetiségű egészségügyi biztos ujjongva kommentálta a sikert, ugyanakkor kijelentette: itt az ideje, hogy a dohányzásellenes tevékenységet kiterjesszék az unión kívüli világra.

Tiltják az Európai Unióban a határokon átívelő dohányhirdetéseket, illetve a dohánycégek szponzorációs tevékenységét, mégpedig a média mindenféle megjelenési formájában, a hagyományosnak tekinthető nyomtatott médiumoktól a televízión és rádión át egészen az új technológia médiumaiig, így az internetig. Tiltott bevételi forrás a határkeresztező sport- és egyéb események szervezőinek a dohányszponzoráció, ezért nyoma sem lesz ilyesminek például a közelgő foci EB-n, és ezért nem ragasztanak dohánytermékeket promótáló matricákat a Forma 1-es versenyautókra, illetve a pilótáik ruhájára, sisakjára.

(A legutóbbi monacói nagydíj kapcsán Vassiliou külön kérte a szervezőket és a csapatokat, hogy ne legyenek dohányhirdetések a versenyeken a jövőben sem.)

Évente 660 ezer uniós állampolgár korai halálát okozza a dohányzás, ami napi 1800 uniós polgártársunk elvesztésével egyenlő. A kutatások szerint az unióban a korai halálozás és megbetegedések legnagyobb egyedi okozója a dohányzás. Az átfogó tiltások a hirdetéseket illetően, valamint a dohányárukra kivetett magas adók együttesen érhetik el, hogy csökkenjen a dohányfogyasztás és a dohányzás okozta egészségkárosító hatás.

A most közzétett riport nem rejti véka alá, hogy megjelentek a virtuális térben a határkeresztező dohányhirdetések. Mint annyiszor a webes rosszfiúk esetében, hiába záratnak be pákosztos weboldalakat, a megjavulni nem vágyók felbukkannak oldalukkal – rajtuk dohánytermékeket népszerűsítő hirdetésekkel vagy tartalmakkal – az Európai Unión kívüli országokban működő szervereken. A lokális szigor elől a globális szabadságba vezet a menekülők útja.

Ha még hatásosabban kíván harcolni a dohányzás ellen, az uniónak nemzetközi szövetségesekre kell találnia. A világ egészségügyi szervezete, a WHO, amely rendelkezik egy speciális programmal a dohányzás ellenőrzésére, vélhetően megfelelő partner lesz abban, hogy a dohányhirdetés és -szponzorálás uniós tiltási gyakorlata globális szinten váljék ismertté és támogatottá.

Marad még tennivaló a dohányzáselleneseknek az unión belül is. A most kiadott jelentés szerint a dohánytermékek reklámozása intenzívebbé vált az értékesítési helyeken, különösen azokban a tagországokban, amelyek ezt engedélyezik, vagy a tiltást nem ellenőrzik hatékonyan.


hozzászólások
2008. június 1. 19:53:26

Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a http://www.kislexikon.hu/pakosztos.html szerint, de a gyakoribb jelentése a "torkoskodni szerető". Az adott helyen az "engedetlen" jelző jobb lett volna.

A másik megjegyzésem, hogy az általam látogatott magyar és nemzetközi, nívós híroldalakon nincs (nem ritka: NINCS!) dohánytermék-reklám.
Ha a pornó-, lopottszoftver-, szerencsejáték- stb. oldalakon van, az tudatosan vállalt (durvábban: magasról lesz..t) kockázat mind a látogató, mind az oldal fenntartója részéről. Az EU becsülendő szándékának hatékonysága a "Ne ölj!" parancsolatéval egyenértékű. Mondhatni: Isteni...

szerkesztve: benoe 2008. június 1. 19:56:23
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.