Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója tehetett bármit azon a napon, amikor a mi földünkön koptatta a cipőjét, vélhetően egyetlen jelenetet fog megőrizni 2008. május 19-éről a kollektív emlékezet. Azt, amikor egy ifjú felszólította egy kisebb összeg visszafizetésére, majd jól megdobálta tojással. Pedig történt azon a napon más is, így például elindult útjára a TITAN nevű program.

Ha jól vettem ki a híradásokból, amelyeket kuszává tett az események nem egészen tervezett háborgó folyama, Ballmer más cégek vezetőinek társaságában aláírt vagy bejelentett valamit, a miniszterelnök is jelen volt, Bajnai Gordon is, Hiller István is. Ha jól értem, szándéknyilatkozatot írtak alá, amely a magyarországi informatikai képzés forradalmasításának gyúanyaga.

Elolvasható az IVSZ honlapján a „TITAN IT-képzési Keretprogram – Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére” vezetői összefoglalója. Teljesen úgy néz ki a formáját tekintve, mint egy valóságos vezetői összefoglaló, ám ha olvasni kezdjük, elbizonytalanodunk.

Az időzavarral küzdő vezetőknek olyan sűrítményeket szoktak értő fogalmazók összehozni, amelyek könnyen befogadhatók, tartalmazzák a lényeget, lelkesítők vagy éppen kijózanítók – a kívánt hatástól függően. E műnek a szerzői a kommunikáció oly’ titánjai voltak, akik nagy mondani akarásuk közepette igyekeztek kiszabadulni a közlés strukturális és a nyelv alapvető szabályainak kötelékéből.

Íme néhány nyelvművészeti gyöngyszem:

„… az európai növekedés egyik legfontosabb visszatartója az ICT-képzettségek hiánya lehet.”
„A KKV-szektor alacsony képzési prioritásai…”
„A jelen és a jövő munkavállalóinak e-képzettségi motiválása és ezen képzettségekkel felruházása”
„Az ICT-szakemberek tanulási és képzési hajlandóságának, kompetencianövelésének népszerűsítése”
„Az e-képzettségekre irányuló multi-stakeholder partnerségek kiterjesztése”

Ha a kommunikációs és nyelvi réteg fölé emelkedünk, és arra vállalkozunk, hogy megértsük a TITAN lényegét, szemünkbe ötlik a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (METIF), amelyet hiába keresünk az információs társadalom interaktív bibliotékájában, vagyis a weben. Ez egy ipari kezdeményezésnek tűnő valami, amelynek a dokumentum szerint 12 vállalat és társadalmi szervezet a tagja.

Nem derül ki igazán, mi szükség van egyáltalán erre a METIF-re, ha a TITAN programot uniós forrásokból finanszírozzák, helyesebben két alprogramjának szánnak 70 százalékos támogatást, a maradékot a pályázók (a képzendők) fizetik ki – kvázi önrészként. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban nem derül fény e homályos dokumentumban arra, hogy az a bizonyos uniós forrás honnan tör elő, netán az Új Magyarország Fejlesztési Tervből-e, vagy máshonnan.

Egy biztos: Ballmer itt járt, aláírt, bejelentett, díszdoktori címet vett át, beszélt, egy felhevült fiatalember tojással vette célba. S pont e napról a bíró – egyéb hivatalos elfoglaltságára hivatkozva – elnapolta azt a tárgyalást, amely Microsoft-termékek mega-közbeszerzését vizslatta volna.


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.