Uniós díjat kapnak a bonchidai Bánffy-kastély felújítói

írta: Mester Sándor dátum: 2008. május 12. 17:00:00
Címkék: Europa Nostra, Bonchida, Bánffy-kastély, Erdély, kulturális örökség

A bonchidai Bánffy-kastély felújítói is megkapják az „Európai Unió Kulturális Örökség/Europa Nostra” díjat. E megtisztelő minősítést még öt munka érdemelte ki az idei benevezettek közül, kettőt Hollandiában, egyet-egyet Csehországban, Görögországban és Spanyolországban végeztek el. Emlékéremmel ismerik majd el a magyar pályázatot, Alföldy Gábor tájépítész és kerttörténész művét, amely a kutatási kategóriában indult, és amely az Erdődy-kastély parkjának (Doba-Somlóvár) helyreállítására ad javaslatot. A díjakat az Egyesült Királyságban, június 12-én, a Durham katedrálisban vehetik át a díjazottak.

Hat éve indították útjára a földrészünk kulturális örökségének megőrzését szorgalmazó és elismerő díjat, az Európai Bizottság és a több mint 220 civilszervezetet képviselő pán-európai Europa Nostra szövetség közös kezdeményezéseképpen. A történeti épületek felújításától és újbóli használatbavételétől a városi és vidéki tájképek rehabilitációján át a régészeti lelőhelyek bemutatásáig, valamint művészeti gyűjtemények gondozásáig terjed e díj alapítóinak a figyelme. Az idei versenyben összesen 109 projekt indult 29 európai (nem csak uniós) országból. Hat munka lesz díjazott (tízezer euró jár a díjjal), és 21 munka részesül emlékéremben.

Idén először elismerésben részesülnek olyan projektek is, amelyek során kulturális örökséggel kapcsolatos oktatás, tudásátadás valósult meg. Nagy értéket tulajdonítanak e díj gondozói annak, ha az örökség megőrzéséhez elengedhetetlen speciális szaktudás és gyakorlat határokon átnyúló tapasztalatcsere és együttműködés formájában terjed.

Négy – megőrzés, kutatás, odaadó szolgálat, valamint oktatás, képzés és tudatosítás – kategóriába sorolták a beérkezett pályázatokat. Az erdélyi Bánffy-kastély a negyedik kategóriában végzett az első helyen. Amint az indoklásban olvasható, a voltaképpeni díjazott a bonchidai Nemzetközi Épített Örökség Megőrző Képzési Központ. Ez az intézmény elméleti és gyakorlati fejlődésre nyújt lehetőséget azoknak, akik a kőművesség, az ácsmesterség és egyéb foglalkozások évszázados mesterfogásait kívánják elsajátítani és begyakorolni – a Bánffy-kastély felújításához hozzájárulva.

Eddig több mint 800 szakember (iparos, egyetemi hallgató) összesen 13 európai és tengerentúli országból vett részt itt képzésen, miközben a Bánffy-kastély egyes részeit fel is újították. A díjat adományozó zsűri legkivált azt tartotta példamutatónak, hogy Bonchidán az értékek megőrzésére felkészítő képzést párosították a képzés részévé tett megőrzéssel.

A Báffy-kastélyt a XVI. században kezdték építeni, végső formáját a XIX. században nyerte el. Egyes források szerint fénykorában Erdély Versailles-aként emlegették. Reneszánsz és barokk stílus jellemzi az 1944-ben, a német csapatok visszavonulásakor súlyos károkat szenvedett épületegyüttest. A németek kifosztották és felgyújtották a kastélyt, amelynek állapota nem javult az 1945 utáni időkben sem. Felújítása most folyik.


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.