2050-re megtriplázódik a 80 év fölöttiek száma az unióban

írta: Mester Sándor dátum: 2008. május 4. 17:00:00
Címkék: öregedés, ápolás, gondozás

A hosszas gondozás uniós távlatairól adott ki tanulmányt az Európai Bizottság. Azt vizsgálták, hogy milyen ütemben várható az uniós lakosság elöregedése, és azt is, hogy vajon miként fog növekedni a tartósan felügyeletre szorulók száma. Közvélemény-kutatási eredményeket is olvashatni a tanulmányban: ha valamely okból hosszasan gondozásra szorulnának, az uniós polgárok legszívesebben otthon maradnának, és azt szeretnék, hogy rokonaik vigyázzák őket.

Nő a lakosság várható élettartama az európai közösségben. A statisztikai elemzések és erőjelezések azt mutatják (2004-es bázisadatokhoz viszonyítva), hogy ha jólétünk folytonos javulása nem kerül veszélybe (márpedig mutatkoznak mostanság ennek riasztó kezdeményei), akkor a pesszimista forgatókönyv szerint a pusztán az öregedés miatt felügyeletre szorulók száma az unió 25 országában megduplázódik 2050-re. Ebben az esetben azzal a feltételezéssel éltek az előrejelzés készítői, hogy az emberek várható élettartamának növekedése nem jár az ápolást vagy felügyeletet igénylők arányának csökkenésével, vagyis az élettartam-növekedéssel megnyert éveket az emberek többsége betegen, segítségre szorulva húzza ki.

Az optimista forgatókönyv esetében azt feltételezték, hogy az élettartam-növekedéssel nő annak az időnek az aránya, amelyet az öregek segítség nélkül tölthetnek el. E számítás szerint az állandó betegség, korlátozottság miatt gondozást, felügyeletet igénylők köre mindössze 31 százalékkal fog növekedni 2004 és 2050 között.

Akármelyik forgatókönyv valósul is meg, annyi bizonyos, hogy az idősödő társadalmaknak az öregeik óvására egyre több figyelmet és erőforrást kell fordítaniuk. A hosszas felügyeletre, illetve gondozásra irányuló, dinamikusan és évtizedeken át töretlenül bővülő igény csak akkor lesz kielégíthető, ha megújulnak az uniós társadalmak szociális rendszerei. És megtaláltatik és fenntartatik a kényes egyensúly a formális és informális, az intézményi és otthoni gondozás között. Számos akadálya lehet ennek: némely uniós országban például a nők hajlott korukban is keményen dolgoznak, így kevéssé várható, hogy részt vállaljanak az otthoni gondozás munkájából is.

Az Eurobarometer megkutatta, hogy az uniós polgárok miként gondolkodnak arról, hogy vajon egyszer ők is rászorulhatnak-e tartós felügyeletre. A feltett kérdés egészen pontosan így hangzott: „Számol-e azzal, hogy életének egy bizonyos szakaszában, hosszabb időn át, mások segítségére szorul, fizikai vagy lelki állapota miatt?”

Azok, akik szerint erre bizony megvan az esély, a válaszadók csaknem 50 százalékát tették ki (több mint 15 százalék mondta, hogy ez szinte elkerülhetetlen, 33 százalék körüli volt azoknak az aránya, akik szerint ez lehetséges). „Nem valószínű, de előfordulhat” – ezt a válaszadók 28 százaléka jelölte meg. Igen nagynak mondható azoknak az aránya – egészen pontosan 15 százalék –, akik nem tudták, mit válaszoljanak erre a kérdésre. (Néhány százaléka a válaszolóknak éppen gondozásra szorult.)

Azt is firtatták a kutatók, hogy vajon az uniós polgárok hol lennének a legszívesebben, amikor hosszas gondozásra szorulnak, és kiknek a segítségét fogadnák el a leginkább. Sokat elmond az emberi nemről az a grafikon, amely az erre a kérdésre adott válaszokat számszerűsíti. A válaszadók 45 százaléka otthon maradna ilyenkor és a rokonai gondjára bízná magát. Érdekes, hogy pont ilyen százalékban vélik a megkérdezettek, hogy valószínűleg így is fog történni, ha itt a baj. Otthon, de ápolásban jártas szolgáltatókra bízná magát 24 százalék, 12 százalék otthon, fogadott privát ápolóval ügyeltetne magára, 5 százalék közeli családtagnál húzná meg magát, 8 százalék pedig hosszas gondozásra létesített intézménybe vonulna.

Egyelőre semmi jel nem mutat az unió kóros elöregedése ellen, a gondok csak súlyosbodhatnak. Az előrejelzések szerint a 80 év fölöttiek aránya 2004-hez viszonyítva 2050-re 4-ről 11 százalékra fog növekedni.

(A tanulmány Bulgáriát és Romániát nem vette be a kutatott országok közé.)


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.