Az uniós polgárok 96 százaléka félti a környezetet

írta: Mester Sándor dátum: 2008. április 27. 17:00:00
Címkék: Eurobarometer, környezet, természetvédelem, szennyeződés

Az unióban élők nagy jelentőséget tulajdonítanak a környezet állapotának, és egyre növekvő mértékben vannak tudatában annak, hogy a környezet mennyire fontos az életükben. Ez az egyik legfőbb megállapítása annak a kutatásnak, amelynek keretében az uniós állampolgároknak a környezethez fűződő viszonyát vizsgálta az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete, az Eurobarometer. Mint megannyi nemzetközi összehasonlításban, e téren is megmutatkozik hazánk lakosságának viszonylagos tudati elmaradottsága.

Tavaly folytatta le a kutatást és a napokban tette közzé az eredményeket az Eurobarometer, amely négy fő témára koncentrálta kérdéseit. A környezethez fűződő általános attitűd, a személyes viszony a környezettel, a környezeti politikáról alkotott vélemények és a környezetről szóló információkkal való elégedettség voltak a vizsgálat fókuszában.

A vizsgálat fő következtetései között azt olvashatjuk, hogy az uniós állampolgárok 96 százaléka jelenti ki, hogy a környezet védelme számára személyesen is fontos. Úgy tűnik, az unióban élők hajlanak arra, hogy a környezettel olyan globális környezeti problémákat hozzanak kapcsolatba, mint amilyen a városok és nagyvárosok szennyeződése és a klímaváltozás.

Arra lehet következtetni a megkérdezettek válaszaiból, hogy az unió lakói leginkább a globális környezeti kérdések miatt aggódnak, például a klímaváltozás (57 százalék), továbbá a víz- (42 százalék) és a légszennyeződés (40%) miatt. Az uniós állampolgárok szerint globális válaszokat kell adni a globális problémákra, és elvárják és támogatják, hogy az unió vezető szervei a közösség egészére vonatkozó politikát folytassanak és legyenek részesei a végrehajtásnak.

Érdekes – és minden bizonnyal figyelmeztető is egyben –, hogy az újonnan csatlakozott uniós országok lakosai, mint amilyenek a magyarok is, jóval nagyobb mértékben aggódnak a zöld és szép tájak, valamint a természet veszélyeztetettsége miatt, mint az unió régebbi országainak népei. Vélhetően a „környezet” szó inkább jelenti még számunkra a „természet”-et, mint létünk általánosan vett, összetett színterét, az épített környezettől a városok levegőjén át sárgolyónk egészéig.

Ami pedig a magyarokat illeti, az Eurobarometer által kiállított nemzeti bizonyítvány azt mutatja, hogy a látványos és médiaérdeklődést kiváltó környezeti akciók mellett nagy a szükség a mélyreható tudati fejlődést eredményező edukációra. Arra a kérdésre, hogy mi az, ami a „környezet” szó hallatán a legelőször jut az eszébe, az uniós átlag 22 százalékban válaszolta, hogy a városok és nagyvárosok szennyezettsége – a magyarok 17 százaléka mondta ugyanezt. A klímaváltozás említése az uniós átlagban 19 százalékos, a miénk mindössze 10 százalék. Kiugróan nagymértékben hozzák elsőre összefüggésbe a környezet szót a magyarok a „zöld és szép táj”-jal (25 százalék), míg az uniós átlag 13 százalék. A természet védelme honfitársaink 21 százalékánál jelenik meg elsőként a környezethez kapcsolva, míg itt az uniós átlag csupán 12 százalék.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy arra a kérdésre, hogy mennyire érzi magát tájékozottnak környezeti kérdésekben, a magyarok 38 százaléka mondja, hogy elég jól informált (az uniós átlag 50 százalék), és 49 százaléka állítja, hogy nem érzi kellően tájékozottnak magát (az uniós átlag 33 százalék). Egyébként pedig környezeti témák esetében a magyarok 29 százaléka bízik leginkább a televízióban, mint információforrásban, míg az uniós átlag e kérdésben 22 százalék.


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.