Jaj a terrorizmus webes propagandistáinak!

írta: Mester Sándor dátum: 2008. április 20. 17:00:00
Címkék: terrorizmus, Miniszterek Tanácsa, szólásszabadság, emberi jogok

Támogatja a további szigorítások bevezetését a Miniszterek Tanácsa a terrorizmus elleni intézkedések jogi alapjait meghatározó uniós keretrendszerben. Pénteken a Tanács, amelyet az uniós országok egy-egy minisztere alkot, és amelynek elnökét félévente váltják nemzetről nemzetre, nyilatkozatban közölte, hogy az Európai Bizottság által tavaly novemberben javasolt szigorításokkal teljesen egyetértő álláspontot alakított ki. Sietve nyugtatja meg a Tanács az esetleges aggódókat: a nagy keménykedés közepette kínosan vigyáznak majd a szólásszabadság és az emberi jogok érvényre juttatására.

Immáron csaknem hat éve van is annak, amikor a Tanács megformálta átfogó döntését a terrorizmus elleni küzdelem szabályrendszeréről. E dokumentum a terroristatámadások meghatározását egységesítette a tagországokban, és egyúttal nem hagyott kétséget afelől, hogy azok, akik – legyenek akár természetes vagy jogi személyek – efféle támadásokat követnek el vagy felelőssé tehetők ilyesmikért, a cselekményeik súlyosságával arányos büntetéseket és szankciókat lesznek kénytelenek elszenvedni.

A most nyilvánosságra hozott javaslat e keretrendszer frissítésére azt mutatja, hogy az uniós vezetők szerint a terrortámadásra való nyilvános felhívás, a terroristák toborzása és a terroristák képzése különösen veszélyes cselekedetek. Olyan eszközökkel tervezik felvértezni az uniós jogrendszert, amelyekkel bíróság elé állíthatók az erőszakra buzdító propagandát kifejtő bűnözők, azok, akik a terror taktikai elemeit és módszereit népszerűsítik – például a bombák gyártására és használatára okítják társaikat, vagy másokat terrorcselekmények végrehajtására buzdítanak.

Ha életbe lép az új szabályozás, akkor az igazságszolgáltatás hatóságai a korábbinál jóval könnyebben vehetik rá az internetszolgáltatókat az együttműködésre a bűnelkövetések megelőzésében és a bűnösök azonosításában. Nem hiányzik a Tanács nyilatkozatból az ilyenkor szinte kötelezően megnyugtatónak szánt melléküzenet: a terrorizmus elleni küzdelemben is ügyelni kell arra, hogy az alapvető emberi jogok védelme továbbra is garantálható legyen.

A hat esztendővel ezelőtt elkészített dokumentumhoz képest a mostani javaslat lényegi újdonsága, hogy tervezi megteremteni a nemzeti jogi szabályozások összhangját abban, hogy az előbbiekben többször emlegetett cselekményeknek a weben való elkövetését is bevonja a büntethetőség körébe. Továbbá ugyanolyan szigorú büntetési tételeket fog a virtuális térben elkövetett cselekményekhez rendelni, mint amilyeneket a való világban elkövetettek esetében előírt.

Efféle esetekben a bíróságok vagy a végrehajtó szervek – a javaslat szerint – azonnal felszólíthatják majd az internetszolgáltatókat arra, hogy a terrorizmust propagáló, vagy a terrorizmussal kapcsolatos ismereteket terjesztő tartalmakat távolítsák el az általuk működtetett szerverekről. Mégpedig az elektronikus kereskedelmet szabályozó, már hatályos direktíva alapján.


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.