Magyar az unió tudományos csúcstanácsadói között

írta: Mester Sándor dátum: 2008. április 13. 17:00:00
Címkék: ERAB, Bálint Lajos, kutatás-fejlesztés, tudomány, Janez Potočnik

Pénteken a kutatás és tudomány uniós világából jó hír érkezett. Az Európai Bizottság megnevezte azt a 22 személyiséget, akikből áll majd az Európai Kutatási Övezet Tanácsa (European Research Area Board=ERAB), s a nevek között végre magyart is találni – Bálint Lajosét. A 62 éves kutatásszervező szakember egy olyan testület tagja lesz, amelytől elváratik, hogy független és eredeti tanácsokkal segítse az unió végrehajtói hatalommal felruházott testületét az uniós kutatási és tudományszervezési irányelvek kimunkálásában.

Janez Potočnik, a tudományért és kutatásért felelős lengyel biztos hivatalos nyilatkozata szerint egyre nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy a kutatást Európában még európaibbá tegyék. (Mint annyiszor, ezúttal is megjegyezzük, hogy uniós felső körökben Európa egyenlő az unióval, amit – mint nem oly régen még az unióra kívülről ácsingózó ország állampolgára, akit amnéziával még nem vert meg az Isten – el nem fogadhatok. Viszont hűen visszaadni vagyok köteles a nyilatkozatot nyájas olvasóimnak – a korrekt tájékoztatás szabálya ugyanis ezt követeli meg.) E cél elérése érdekében be kell vonni az uniós tagországok kutatási közösségeit, az üzleti szférát és sok egyéb fontos érdekcsoportot a polák biztos szerint, aki elsősorban azt reméli, hogy tanácsaival az ERAB hozzájárul majd az igazi európai fejlesztési övezet felépítéséhez.

A kiadott sajtókommüniké egy olyan fogalom köré épül, amely a mégoly tájékozott magyar olvasó számára is egyelőre idegenül hangzik, és ez nem más, mint az Európai Kutatási Övezet (így, csupa nagy kezdőbetűvel). Ha korábbi példákat keresünk, óhatatlanul a Szilícium-völgy jut eszünkbe, ahol a csúcstechnológia kutatás-fejlesztési és üzleti vállalkozásai rendkívüli mértékben koncentrálódtak. Olybá tűnik, hogy az elvárás az ERAB-bal szemben igen magasnak mondható, de a belépő szint is meghatároztatott: évente jelentést kell készítenie az „Európai Kutatási Övezet helyzeté”-ről”.

Mint a sajtóanyagból kiderül, az ERAB az EURAB (European Research Advisory Board) nevezetű szervezet utódja, amelynek mandátuma hat éves szolgálat után tavaly járt le. A megújulás alkalmat adott arra, hogy felfrissítsék a Bizottságnak tanácsot adó testület személyi állományát. Egy ismert, független személyiségekből összeállított bizottság választotta ki az ERAB-ot alkotó 22 tudós embert.

Bevezetőnkben örvendezve említettük, hogy Bálint Lajos személyében magyar tagja is lesz az ERAB-nak. A Báti Feri-Bakonyi Péter kapcsolati hálópontokon haladva néhány perc alatt eljutottam Bálint Lajoshoz, aki – péntek este – éppen egy születésnapi vacsorán fogadta hívásomat, és tőlem szerzett tudomást arról, hogy az ERAB megalakulásáról szóló hír már világgá röppent. A kutatásszervező szakember az NIIF nemzetközi kapcsolataiért felelős igazgatóhelyettese, a HUNGARNET alelnöke, eredeti végzettségét tekintve villamosmérnök, szakterülete pedig az informatika. Arra a kérdésemre, hogy minek köszönhető, hogy végre magyar is található a kutatás és a tudomány egyik uniós csúcstestületében, Bálint szerényen előbb azt hangsúlyozta, hogy a magyar kutatóhálózat nemzetközi elismertségnek örvend. Ezt kevésbé tartjuk jó válasznak, mint azt, ami másodikként hangzott el: Bálint számos nemzetközi szervezetben tevékenykedik, azért ismertségnek örvend a megfelelő körökben. Jegyezzük meg: hála az égnek.

(Bájos és tipikusan magyaros fordulata volt e bleug megírásának, hogy a www.niif.hu péntek este egyszerűen nem jelent meg a képernyőn.)


hozzászólások
Olvasói sarok
[ 2008-06-01 ] A webre menekülnek a cigihirdetők - benoe
"Kétségtelen, hogy a "pákosztos" a "kikapós" férj is a ..."
[ 2008-03-26 ] Nyolc uniós ország is veri az USA-t szélessávban - benoe
"Kedves Sándor! Ezúton javaslom, hogy a címek formázás..."
[ 2008-03-03 ] Az olajfüggőség a hidrogénnel drasztikusan csökkenthető - kecsop
"Gratulálok a Szerzőnek! A Rádió Cafe a cikk 50 száz..."
[ 2008-01-24 ] Szürkülő állomány – a tudomány nem izgat minket - sahib
"Én úgy tudom a natgeo weblapján jelennek meg magyar vo..."
[ 2008-01-20 ] Hadat üzent a gyógyszercégeknek a versenyügyi biztos - fodeka
"Na Brüsszelben is teremnek hülyék! Azért ez bíztató!..."
További témák »
.