Crossoverek ássák a konkurensek sírját

írta: mfor.hu szerk dátum: 2009. szeptember 20. 14:01:59
Címkék: crossover, suv

A gazdasági válság úgy tűnik az autóvásárlási szokásokat is átszabja, legalábbis ami a családos vásárlók szempontjait illeti. A különböző funkcióval bíró autók helyett a minél többet egy modellbe sűrítők kerülnek előtérbe, azzal a kitétellel, hogy lehetőleg gazdaságos legyen a kocsi üzemeltetése.

A családosok körében így a hagyományos szedánok elsősorban a korlátozott csomagtartó miatt szorulnak háttérbe, míg az elmúlt évtized sztárjai, a városi terepjárók (SUV) a benzinfaló mivoltuk miatt kerülhet indexre. Az elmúlt évek előretörő kategóriája az úgynevezett crossover típusú autók lettek.


Beszédes adat, hogy míg a crossoverek —, mint amilyen a Ford Flex, Chevy Equinox, Nissan Murano, vagy a Honda CR-V — a leggyorsabban növekvő piaci szegmenst jelentik az Egyesült Államokban, miután a piaci részesedésük 2002 óta megháromszorozódott, a SUV-ok részesedése a korábbiak félre esett vissza. A Ward's AutoInfoBank adatai szerint, jelenleg minden ötödik eladott új autó crossover. Ezzel a második legnépszerűbb fajtává lépett elő, jelenleg csupán a középkategóriás személyautókból adnak el többet.

hirdetés
A siker titka a szakértők szerint, hogy a crossoverek ideális kompromisszumot jelentenek a családos középosztálybeliek számára, akiknek a gyermekeik szállítása mellett a városi közlekedésre is gondolni kell. A jelenlegi (gallononként) 4 dollár feletti üzemanyag árak mellett sokak számára jó ajánlólevél ezeknek a típusoknak a fogyasztása. Igaz, összehasonlítva az európai piacokon közkedvelt szedánokkal, a crossoverek még így is benzinfalónak tűnhetnek, ám a gyártók által ígért (és több esetben hamarosan piacra kerülő) hibrid változatok ezen a helyzeten is tovább javíthatnak.


Na és az ár sem mindegy manapság, vélik az elemzők. Míg a crossoverek piaca 20 ezer dolláros árnál kezdődik, addig egy SUV 30 ezer alatt nem elérhető. Részben ennek is köszönhető, vélik a szakemberek, hogy a tengerentúli roncsprémium program (Cash for Clunkers) során a legjobb értékesítési számokat elért modellek között több crossover is volt.


hozzászólások
.