Címke: válság

Válságálló nyelvi munkák

írta: mfor.hu szerk dátum: 2009. november 27. 17:41:55
Címkék: nyelvtudás, álláskeresés, válság

Az idegen nyelvekkel közvetlenül kapcsolatos tevékenységek csoportját kevésbé érintette érzékenyen a nemzetközi gazdasági válság, mint a többi ágazatot - állítja egy tanulmány, amelyet az Európai Bizottság tett közzé.

Sok karriert tört ketté a válság

írta: mfor.hu szerk dátum: 2009. május 8. 05:29:55
Címkék: válság, leépítés, karrier

Az Egyesült Államoknak akkor is magas munkanélküliséggel kell majd szembenéznie, ha a jelenlegi recesszió elvonul, és a gazdaság ismét növekedési pályára áll. Állások százezrei tűnnek el ugyanis – vélhetően örökre – az olyan ágazatokban, mint az autógyártás és a pénzügyi szolgáltató szektor – írja a Bloomberg.

Ugyan a jelenlegi bizonytalan környezetben bármikor bekövetkezhet a cégek életében drasztikus visszaesés, amikor csoportos létszámleépítés következik. Előfordult olyan is, hogy egy világcég regionális központjából kiadták az ukázt: X százalékkal le kell faragni a költségeket, ami miatt a magyarországi leányvállalatnál súlyos elbocsátások voltak. Néhány esetben nehéz felkészülni a várható eseményekre, ugyanakkor számos olyan jel van, amely figyelmeztető lehet, veszélyben az állásunk.

A krízis miatt utcára került dolgozók nagy része rendkívül elkeseredett, nem igazán hisz abban, hogy munkát tud találni. Ugyanakkor ahelyett, hogy a sebeiket nyalogatnák otthon, és csak akkor állnának neki állás után nézni, amikor már lejár a segélyük – mint ahogy sokan teszik, úgy kellene a munkakeresésre tekinteni mint egy főállásra: napi nyolc órát kellene foglalkozni vele.

Bármennyire is berzenkednek ez ellen néhányan, a mostani hónapokban nem a munkavállalók diktálnak. Nagyon nehéz munkát találni, és ha sikerül valahova bejutni, az korántsem biztos, hogy álmaink állása lesz. Lehet, hogy szükségből érdemes kitartani néhány hónapig, de ha valahol nem találjuk a helyünket, a gazdasági helyzet javulásával célszerű tovább állni.

Nem csak a válság az oka, hogy manapság sok állásbörzén a korábbiaknál kevesebb cég jelenik meg ajánlatával. Az utóbbi években ugyanis túl sok lett az ilyen típusú rendezvényekből. Andrási Mónika, a Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Irodájának programigazgatója szerint át kell gondolni a szükségleteket, és ennek megfelelően kell megszervezni a jövőben ezeket az eseményeket.

Alaposan felbolydult sok cég belső élete a válság begyűrűzésével. Számos helyen kényszerültek létszámleépítésre, de ahol nem, ott is igyekeznek visszafogni a kiadásokat, ami a munkabért és a hozzá kapcsolódó juttatásokat egyaránt érintheti. Hol lehet gyorsan megfogni az ilyen jellegű kiadásokat, mik a tapasztalatok?

Álláskeresés válságos időkben

írta: Tóth Irén dátum: 2009. március 2. 05:29:59
Címkék: álláskeresés, válság

Nem kétséges, hogy a gazdasági válság már az álláspiacra is begyűrűzött, folyamatosan jelentik be a cégek a csoportos létszámleépítéseket, máshol csökken a fizetés, illetve hetente csak négy napot kell dolgozni. Ugyanakkor a munkakínálat is meglehetősen leszűkült, sok szakmába szinte egyáltalán nem keresnek embereket. Hogyan lehet új munkát találni ilyen helyzetben?

1 2
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
berkalkulator az mforon
.