Cafeteria, mint bőségszaru – mit válasszunk?

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 28. 05:29:59
Címkék: cafeteria, munkahely, juttatások

Noha a válság miatt vélhetően idén sokaknak ismeretlen fogalom lesz a bónusz, illetve a bőséges béren kívüli juttatási rendszerből való választási lehetőség, sok nagyvállalatnál még mindig számos ilyen lehetőséggel kényeztetik az ott dolgozókat, ami mindkét félnek optimális: kevesebb (vagy semmi) adót nem kell fizetni egyes elemek után, illetve könnyebben lehet ilyen jellegű juttatásokat igényelni. Választani azonban nem mindig könnyű.

Illemkódex konferenciákra

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 26. 05:29:59
Címkék: konferencia, munkahely, öltözködés

Ajándék a sorstól, ha vállalatunk benevez minket egy konferenciára – néhány napot igazoltan lehetünk távol a napi mókuskeréktől, ráadásul még újat is tanulhatunk, ami később hasznos lehet szakmai előmenetelünk során, nem beszélve arról a kapcsolati tőkéről, melyet egy-egy konferencia szüneteiben ki lehet építeni. Miben kell menni, hogy kell viselkedni?

Vegyes szokott lenni a fogadtatása, ha a munkahelyen csapatépítő hétvégét hirdetnek, a kollégák egyik fele alig várja az indulást, másik részük pedig egész nap azon gondolkodik, hogyan húzhatná ki magát az egész alól, vagy milyen módon tudja kibekkelni az egész rendezvényt. Tippek szervezőknek.

Óvatosan szabad csak politizálni a munkahelyen

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 21. 05:29:59
Címkék: politika, pártok, munkahely, vita

Mivel ma már a politikával kapcsolatos viták sokszor hosszabb sértődésekhez, szélsőséges esetben tettlegességhez is vezetnek, nagyon meg kell gondolni, hogyan kezeljük azokat a helyzeteket, amikor kollégáink közül valaki nyíltan politikáról kezd el beszélgetni vagy vitatkozni, mivel a vita elfajulásától függően akár később is kellemetlen következményekkel számolhatunk.

Egy liftben a főnökkel - miről beszélgessünk?

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 19. 05:29:59
Címkék: munkahely, főnök, small-talk

Tulajdonképpen üres, de mégis tartalmasnak tűnő beszélgetés, fecsegés, melyet egy vállalatnál számos helyzetben kell tudni alkalmazni – ez a small talk. Beszáll mellénk a liftbe a főnök, vagy várakozni kell a tárgyalóra egy üzleti partnerrel, esetleg egy ismeretlen kollégával akad egy üres negyedóránk?

Vonalban az új munkahely

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 16. 05:29:59
Címkék: állásinterjú, telefon

Idő és költségmegtakarítási, no meg a gyors szűrés céljából egyre többször lehet találkozni telefonos állásinterjúval. A módszer a cégeknek kifejezetten előnyös, nem kell interjúkat szervezni, 10 perces beszélgetésekkel a jelentkezők jó része kiszűrhető, illetve megtudhatóak róluk a fontos információk. Milyen fogásokkal lehet venni ezt az akadályt?

Fizetésemelés a válságban?

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 15. 05:29:59
Címkék: fizetésemelés, állás, válság

Nem kedvez a gazdasági környezet azoknak, akik mostanában szeretnének fizetésemelést elérni munkahelyükön, de mivel az árak és a megélhetés költségei – pláne a bevállalt törlesztő részletek – emelkednek, egyeseknek mégis szükségük lehet rá. Hogyan érdemes nekikezdeni?

Kukában végzi a különleges önéletrajz

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 12. 05:34:59
Címkék: önéletrajz, formabontó, jelentkezés

Merített papíron készült, formabontó, színes, szagos – a kiválasztással foglalkozó szakemberek jó néhány meghökkentő önéletrajzzal találkoztak már. Érdemes-e a figyelem felkeltése érdekében felrúgni a konvenciókat, vagy jobban jár a pályázó, ha inkább a tartalomban próbál érdekeset nyújtani?

Általános jelenség a hazai munkaerőpiacon, hogy a jelentkezések jó részére semmiféle visszajelzés nem érkezik, nemcsak az önéletrajz elküldése után, hanem esetleg a sokadik kört követően is hirtelen megnémulhat a potenciális munkáltató. Meddig érdemes várakozni, be kell-e telefonálni a személyzeti osztályra?

Sokaknak jelent gondot az álláshirdetésekben kért motivációs levél megírása, mely az esetek többségében semmi újat nem nyújt az önéletrajzon kívül, az esetek döntő többségében tele van közhelyekkel, és ráadásul sok HR-es még csak el sem olvassa. Kell-e egyáltalán motivációs levelet írni, és ha igen, hogyan?

Amit az önéletrajzban el lehet rontani...

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 5. 05:24:59
Címkék: önéletrajz, álláskeresés

…azt nagyon sokan el is rontják, később pedig csodálkoznak, vagy éppen dühösek, hogy hiába a sok száz elküldött jelentkezés, még egy személyes beszélgetésre sem sikerül bejutni sehova. Az Állásmustra a vállalatokhoz belépőnek számító CV-k jellegzetes hibáiból válogatott.

Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
berkalkulator az mforon
.