Válságálló nyelvi munkák

írta: mfor.hu szerk dátum: 2009. november 27. 17:41:55
Címkék: nyelvtudás, álláskeresés, válság

Az idegen nyelvekkel közvetlenül kapcsolatos tevékenységek csoportját kevésbé érintette érzékenyen a nemzetközi gazdasági válság, mint a többi ágazatot - állítja egy tanulmány, amelyet az Európai Bizottság tett közzé.

hirdetés
A fordítás, tolmácsolás, filmfeliratozás, szinkronizálás, a nyelvi ágazat által használt technológiai eszközök, többnyelvű konferenciaszervezés és nyelvoktatás területeit vizsgáló tanulmány adatai szerint az EU egészét lefedő teljes forgalom ezeken a területeken tavaly 8,4 milliárd eurót tett ki, az elkövetkező években pedig ez a szám évente legalább 10 százalékkal nőni fog, és 2015-re 16,5-20 milliárd euró közötti értéket érhet el.


"A nyelvi ágazat gazdaságilag és stratégiai szempontból egyaránt fontos" - hangoztatta Leonard Orban uniós biztos. "Gazdasági jelentősége a méretéből, a jelenlegi válsággal szemben mutatott ellenállásából és mindenekelőtt jövőbeli potenciáljából adódik. Stratégiailag pedig azért jelentős, mert elengedhetetlen szerepet játszik az identitás és a kultúra megőrzésében, valamint a globalizált világhoz való alkalmazkodásban."


hozzászólások
berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.