A munkahelyen is kell egy kis áramszünet

írta: mfor.hu szerk dátum: 2009. május 28. 05:33:55
Címkék: munkaközi szünet, pihenés, felfrissülés

Ugyan minden főnök álma, hogy a beosztottak megállás nélkül robotoljanak, ám ezt egyrészt a törvényi előírások is korlátozzák, másrészt – szerencsére – a gyakorlatban sem lehet megvalósítani. Nem mindegy azonban, hogy a munka közben adódó kisebb szüneteket ki hogyan hasznosítja, hiszen egy kis felfrissülés mindenkinek jó. A munkavállaló közérzete javul, az így hatékonyabbá váló munkavégzés pedig a munkaadó számára is örömteli.

Ugyan a főnökök és a beosztottak között amióta a világ a világ kötélhúzás folyik a munkaidő során beiktatott pihenőket illetően, ám azt titkon még a legszőrösszívűbb rabszolgahajcsárok is elismerik, hogy képtelenség akár csak napi 8 órában is, ( bár szerintük a 10 óra jobb lenne,) egy adott feladatra folyamatosan koncentrálni.

http://allas.mfor.hu/oneletrajz.html


A hatályos törvények is biztosítanak bizonyos kitételeket, így például a monitor előtti munkavégzés a napi ható órát nem haladhatja meg. De a Munka Törvénykönyve rendelkezik az úgynevezett munkaközi szünetről is. A szabályok szerint munkaközi szünet a munkavállalót akkor illeti meg, ha a beosztása szerinti napi munkaidő vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a 6 órát meghaladja, továbbá minden további 3 óra munkavégzés után. A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell biztosítani, igaz a törvény arról nem rendelkezik, hogy a munkaközi szünetet hogyan kell kiadni; a munkaidőn belül vagy azon kívül. Mindenestre, ha a munkáltató betartja a szabályokat, és szusszanásnyi időt kapunk íme néhány frissítő praktika.

Amire érdemes odafigyelni, hogy – amennyiben arra lehetőségünk van – inkább több rövid, 5-10 perces szünettel törjük meg a munka monotonitását, mint egy 30 perces, vagy annál hosszabb idejűvel. Egy hosszabb intermezzó után ugyanis nehezebb visszarázódni a munkába, azután az embernek már kevésbé fűlik a foga a munkafelvételhez. Tegyük hozzá ugyanakkor, hogy ebéd esetén azonban legalább félóra javasolt, hiszen a gyorsan behabzsolt élelem az emésztési rendszert károsíthatja.

Egy kicsi mozgás senkinek sem árt

Különösen az irodisták, ülő munkát végzők számára javasolt a munkaidőben egy kis mozgás. Itt természetesen nem arra kell gondolni, hogy az ember két ajánlat között elmegy fekvenyomni, hanem könnyed, akár épületen belüli sétát, néhány lazító-, nyújtógyakorlatot. Vannak akik irodai jógát javasolnak, melyet oktatói úgy hirdetnek, hogy gyengéd, ötperces fitnesz testnek és léleknek egyaránt.

Pihentető olvasás

Vannak akik az olvasásra, mint mentális felfrissülésre esküsznek. Szerintük ilyenkor soha nem újságot, vagy színes magazint érdemes a kezünkbe venni, hanem egy könyvet, ami az időkorlát miatt célszerűen novellás-, esetleg verses kötet. Egy-egy regény már jóval kockázatosabb, hiszen ha magával ragadó a cselekmény, nehéz lesz letenni, és visszatérni a munkába.

hirdetés
A betűtenger ellen szól, hogy olvasás közben is egy helyben maradunk, és nem mozgatjuk át a testünket, amely így egy idő után tiltakozó jelzéseket adhat, elvonva a figyelmünket a feladatunkról. Ugyanakkor az olvasás mentálisan kikapcsol, és segít szellemileg regenerálódni.


Zene, tánc

Egy jó zene is csodákra képes, azt viszont embere válogatja, hogy kinek mi segít. Van akinek egy Bach fúga jelenti a kikapcsolódást, míg mások egy AC/DC szám vitalizál. Találkozhatunk olyan kollégával is, aki egy popszámot végigugrál, majd a helyére visszaülve újult erővel folytatja a munkáját.

Fontos tanács azonban a muzikális emberek számára, hogy a zenét lehetőleg olyan módon hallgasul, hogy az ne zavarja kollégákat, mert ha ő történetesen más ízlésvilágú, és a ráerőltetett zene kín számára, akkor a zene okozta öröm könnyen vitába csaphat, és gyorsan oda lesz a korábbi jókedv.


hozzászólások
berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.