Sok karriert tört ketté a válság

írta: mfor.hu szerk dátum: 2009. május 8. 05:29:55
Címkék: válság, leépítés, karrier

Az Egyesült Államoknak akkor is magas munkanélküliséggel kell majd szembenéznie, ha a jelenlegi recesszió elvonul, és a gazdaság ismét növekedési pályára áll. Állások százezrei tűnnek el ugyanis – vélhetően örökre – az olyan ágazatokban, mint az autógyártás és a pénzügyi szolgáltató szektor – idézi a Bloomberg írását a Humán Rent hírlevele.

A már most is megfigyelhető átrendeződés nyomán számos közgazdász újragondolná, mi tekinthető a munkanélküliség „természetes” szintjének. Tehát melyik érték az, ami mellett az állástalanok száma nem gyorsítja és nem is lassítja az inflációt. Ezt az egyensúlyi állapotot szokás teljes foglalkoztatásnak nevezni.

http://allas.mfor.hu/oneletrajz.html


Az aktuális adatok riasztóak, az áprilisi munkanélküliséget 8,9 százalékra várják a Bloomberg által megkérdezett elemzők, márciushoz képest négytized százalékos emelkedést prognosztizálva. Ez a havi növekedési ütem 1983 óta a leggyorsabb lehet. Laurence Ball, a University of Baltimore professzora szerint a munkanélküliség 10 százalék körül tetőzhet. Szavai szerint "hosszú idő kell még ahhoz, hogy újra öt százalékon lássuk" a mutatót. Edmund Phelps, a Columbia University Nobel-díjas professzora szerint a munkanélküliség a korábbi évtizedekben megtapasztalt mintegy 5,5 százalékos értéknél magasabban fog húzódni az új egyensúlyi szint, és akár a 7,5 százalékot is elérheti.

Az 1990-es évek közepén a termelékenység jelentős javulása segített abban, hogy a "természetes" munkanélküliségi ráta hatról öt százalék körüli szintre csökkenjen. Akkor a profit-éhes vállalatoknak több alkalmazottra volt szükségük. Most ennek a fordítottja fenyeget. Az álláskeresőknek már ma is csaknem egynegyede több mint fél éve nem talál munkát magának. Rekordmagasságban 51,5 százalékon állt márciusban a véglegesen elbocsátottak aránya – azoké, akik nem számítanak rá, hogy eredeti állásukba visszakerülnek. A tömeges, egyszerre 50 vagy több főt leépítések száma szintén sosem látott szintre nőtt: 2933 alkalommal összesen mintegy 300 ezer állást szüntettek meg.

Az autógyártásban az összes munkahely több mint egynegyede, durván 257.000 szűnt meg a válság kitörése óta. A General Motors, a legnagyobb gyártó cég az idén, világszerte 47.000 állás megszüntetését tervezi. 6200 Egyesült Államok-béli márkaképviselete közül 2600-at ítélt bezárásra a cég, a Nemzeti Gépkocsi Értékesítők Szövetségének becslése szerint ez akár 137 ezer állás megszűnését hozhatja magával. A cég számos autómárkájának eladását, megszüntetését is tervezi. A Chrysler, amely április végén kért csődvédelmet, 2007 nyara óta összesen 32 000 munkahelyet szüntetett meg.
Az autóiparnak hosszú távon is csak feleannyi emberre lesz szüksége, mint fénykorában volt – vélekedik Sean McAlinden, a Gépjárműipari Kutatóközpont (Center for Automotive Research) vezető közgazdásza.

A pénzügyi szektorban is borúsak a kilátások. Az ágazatban már eddig is 4,5 százalékkal, 376000-rel csökkent a munkahelyek száma, és további leépítések várhatóak. – Egyes területek egyértelműen túl nagyra híztak – vélekedik Orley Ashenfelter, a Princeton Univerity közgazdásza – a pénzügyi szolgáltatások területe pedig ennek egy extrém példáját szolgáltatja.

hirdetés
A könyv- és lapkiadásban 8 százalékkal esett a foglalkoztatottak száma a recesszió 2007-es kezdete óta. Az iparágat sújtja az olvasók átpártolása az internethez, és a hirdetési bevételek zuhanása is. 2008 októberétől idén márciusig a napilap-példányszámok átlagosan 7,1 százalékkal csökkentek. Öt nagy kiadó már csődbe jutott, köztük a Los Angeles Timest és a Chicago Tribune-t birtokló Tribune vállalat is.


John Morton iparági szakértő, a Morton Research elnöke szerint az ágazatban a legtöbb most megszűnő állást sosem állítják már vissza. Márpedig a leépítések ezen a területen az 1981-82-es recessziót idéző, szélsebes ütemben folynak.

A nyolcvanas évek elejének gazdasági visszaesése során állásukat elvesztők jelentős és hosszan tartó veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni jövedelmükben. Egy átlagos, negyven éves férfi, ha abban az időszakban munkanélkülivé vált, egész karrierjét tekintve 20 százalékkal keresett kevesebbet, mint aki megtarthatta állását a nehézségek közepette.

Lawrence Mishel, a washingtoni Gazdaságpolitikai Intézet (Economic Policy Institute) elnöke szerint "az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy amikor a recesszió véget ér, majd a munkaerőpiac is visszatér a korábbi állapotokhoz. Azonban ez a kérdés most egészen máshogy alakulhat."


hozzászólások
berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.