Próbatételek az állásbörzéken

írta: mfor.hu szerk dátum: 2009. március 25. 05:29:54
Címkék: állásbörze, álláskeresés, állásinterjú, kiválasztás

Ugyan az idei év nem arról szól, hogy az állásbörzéken megjelenő cégek minden érdeklődőt kecsegtető lehetőségekkel dobnának meg. Néhány végzős, vagy felsőbb éves hallgató számára mégis jó lehetőségeket tartogat, lemérhetik esélyeiket, esetleg egy később állásra váltható gyakornoki program részesei lehetnek. Nem árt tehát felkészülten nekivágni a nagy eseménynek.

Sokan gondolják azt, hogy a gazdasági válság miatt nem érdemes strapálni magukat az állásbörzéken, az elmúlt évekkel ellentétben úgysem nagyon lehet konkrét pozíciókra ráhajtani. Ez részben igaz, bár mint minden évben, idén is lesznek olyan cégek, melyek konkrét elképzeléssel mennek ki valamely egyetemre vagy főiskolára. Mások megszondázzák a piacot, ám egy-egy ilyen ismerkedés során is gyakorolhatunk olyan pozitív benyomást a megjelenő cégek képviselőire, ami később megnyitja az utat a vállalthoz. Néhányan talán a korábbiaktól eltérő kondíciókkal, de meghirdetnek továbbá a cégek gyakornoki programokat is, melyek szintén jó ugródeszka lehet a munkaerőpiacra lépés előtt.

http://allas.mfor.hu/oneletrajz.html


Ahhoz, hogy egy hallgató sikerrel vegye az első akadályt, néhány dolgot mindenképpen tudnia kell. Az induláskor a legfontosabb, hogy tisztában legyünk önmagunkkal. Beszéljük meg magunkkal gyengeségeinket, erősségeinket, a bennünk rejlő lehetőségeket, és a csapdákat amiket el akarunk kerülni. Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: Mit szeretek és tudok, illetve szeretek de nem tudok csinálni? Mit nem szeretek, de tudok, illetve nem szeretek de nem is tudok elvégezni?

Még ha örök aranyszabály, hogy el kell tudni adni magunkat, de sokat segít, ha legalább magának őszintén válaszol az ember olyan kérdésekre, mint: Milyen tevékenységekhez vannak adottságaim és mire vagyok képes? Mely képességekkel és készségekkel rendelkezem, illetve melyeket kell még fejlesztenem? Hogyan viszonyulok az emberekhez és milyen visszajelzéseket kapok tőlük?

Egy esetleges sikeretlen állásbörzés látogatás - az idei évben különösen – nem szabad, hogy elkeserítsen egy pályakezdőt. Számos tanulsággal szolgálhat, a szerzett tapasztalatokat érdemes átgondolni. Kiderülhet a tanult szakma és szakmacsoport iránti munkaerőpiaci igény, ha például az általunk megszerzett, vagy megpályázott diplomások számára semmi nem adódik, az komoly figyelmeztetés lehet, illetve útmutatást ad, mely területen kell azonnal továbbképezni magunkat.

hirdetés
Ez lehet kiegészítő szak, másoddiploma, tudományos fokozat, alaposabb idegennyelvtudás még egy újabb nyelv elsajátítása éppen úgy, mint a számítástechnikai tudásbővítés vagy újabb szoftver használatának megtanulása, de akár csak a kommunikációs, asszertív készségek csiszolása.


Ez utóbbi két készség talán az egyetemi évek alatt nem is kerül elő olyan hangsúlyosan, bár amikor egy későn beadott házi dolgozat, vagy egy kevéssé szerencsés tétel során kell megdumálni a tanárunkat, azért jól jön. A diploma megszerzésével, az állásvadászat közben azonban sokszor létkérdés.

Gyakran hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy nem jó a kommunikációs készségünk, nem vagyok valami jó beszélő. Ez az önsajnálat azonban az álláskeresés időszakában nem sok jóra vezet. Nemcsak a többmenetes felvételi interjú során illetve a kapcsolatok építésében, de pályafutásunk bármely szakaszában nagyon fontos a határozottság, a döntésképesség és tárgyalási technikák (taktikák) ismerete. Hiába van valakinek több magas képzettséget igazoló bizonyítványa, ha nem tudja véleményét és céljait szóban is előadni, érdekeit érvényesíteni és kompromisszumokat kötni; hosszútávon nem tud kibontakozni.


hozzászólások
berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.