Radikális változások előtt a hazai állásbörzék

írta: mfor.hu szerk dátum: 2009. március 16. 08:34:38
Címkék: álláskeresés, állásbörze, válság, karrier, munka, juttatások, kiválasztás

Nem csak a válság az oka, hogy manapság sok állásbörzén a korábbiaknál kevesebb cég jelenik meg ajánlatával. Az utóbbi években ugyanis túl sok lett az ilyen típusú rendezvényekből. Andrási Mónika, a Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Irodájának programigazgatója szerint át kell gondolni a szükségleteket, és ennek megfelelően kell megszervezni a jövőben ezeket az eseményeket.

A tavasz beköszöntével elindult az idei állásbörze szezon, a múlt héten Szegeden válogathattak először az állásajánlatok közül az érdeklődők. E hét kedden a veszprémi Pannon Egyetemen rendeznek hasonló eseményt, majd sorra jönnek a "nagyok": március 26-27-én a HVG Állásbörze, április 1-2-án a Budapesti Corvinus Egyetem KarrierExpója (az őszi rendezvényről galériánkat itt nézhetik meg), majd április 8-9-én a Műegyetemi Állásbörze.

Bár egyebek között a válságnak köszönhetően jelentősen megcsappant a kiállító cégek száma, az egyetemek mégsem mondtak le az ilyen események megrendezéséről. Talán egyedüli kivétel az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, ahol idén is integrált börzét szerettek volna tartani, de túl kevés volt a jelentkező vállalatok száma. Úgyhogy e helyett csak a jogi kar tart állásfórumot. A többi felsőoktatási intézmény viszont nem "tágít": mintegy két tucat rendezvényen kínálják az állásokat a diplomás pályakezdőknek.

Kisebb rendezvényekre számíthatunk a jövőben

Andrási Mónika szerint bár való igaz, hogy idén kevesebb a kiállítók száma, nincs szó az állásbörzék válságáról. Úgy véli, ehelyett a szükségleteket kell újraértelmezni, és ezek alapján kisebb alapterületű rendezvényeket kell szervezni ésszerűbb költségvetéssel. Mint mondta, abból semelyik cégnek sem lesz baja, ha kisebb standon kínálja az állásokat, vagy esetleg kevesebb ajándékot osztogat.

Kiemelte: az elmúlt néhány évben folyamatosan egyre több céget tudtak elérni az állásbörzék többségén, a kiállítói kedv 2008-ban érte el csúcspontját. Tehát – elsősorban a kisebb rendezvényeken – természetes folyamatnak tekinthető, hogy már kevesebb céget tudnak elcsábítani.

Hozzátette: a kisebb, vidéki állásbörzék – amelyekre eddig sem volt jellemző a kiállítók nagy száma, és amelyek már tavaly is küszködtek - valószínűleg jobban megérezhetik a krízist, míg a nagyobbak kevesebb veszteségre számíthatnak. Ugyanakkor természetesen a Corvinus Egyetem börzéjét sem hagyta érintetlenül a válság: a KarrierExpón 25-30 százalékkal lehet kevesebb a megjelenő cégek száma az előző év azonos időszakához képest. (Eddig nagyjából nyolcvan vállalat jelentkezett.)

Valószínűleg kevesebb kiállítóra lehet számítani a Műegyetemi Állásbörzén is: jelenleg 140 a számuk, de a jelentkezés természetesen még náluk sem zárult le. (A kiállítók száma 2008 tavaszán közel 220 volt, ősszel pedig meghaladta a 165-öt.)

Ignácz Szilvia, a Műegyetem Karrier Irodájának tanácsadója lapunknak elmondta: a velük kapcsolatban álló vállalatokat észrevehetően érinti a gazdasági válság, azonban a cégek egy része ettől függetlenül jelenleg is rendelkezik nyitott pozíciókkal, és várja a frissdiplomásokat.

A tavalyinál több látogatót várnak

Az állásbörzéken várhatóan a termelő vállalatok és a munkaerő-közvetítő cégek fognak megjelenni kisebb számban – véli Andrási Mónika. Ugyanakkor továbbra is nagy kínálat lesz a kereskedelmi, a pénzügyi és a szolgáltató szektorokban. A Műegyetemen viszont a kiállítók összetétele nem feltétlenül követi a papírformát, hiszen olyan szektorokból (például autóipar) is lesznek kiállítóik, ahol a válság nagy nyomot hagy.

A két nagy állásbörzén legalább akkora látogatói számra számítanak, mint tavaly tavasszal. A KarrierExpón 8-12 ezer embert várnak, a Műegyetemen pedig, ahol a látogatói létszám az elmúlt években 9-10 ezer fő körül mozgott, idén tavasszal még nagyobb érdeklődésre számítanak. Emellett a látogatók korosztálya is szélesebb lehet a korábbinál.

hirdetés
A válságtól függetlenül is számos területen indulhatnak nagy eséllyel a munkát kereső fiatalok a KarrierExpón: ide tartozik kereskedelem, a pénzügyi, számviteli tanácsadás és a marketing. Ugyanakkor valószínűleg kevesebb embert keresnek majd a termelő szférában, illetve az idegenforgalomban és a turizmusban.


A műegyetemistáknak pedig "szerencséjük" van, hiszen a mérnökök, informatikusok iránt továbbra is nagy a kereslet a munkaerőpiacon. Így a kiállító vállalatok többsége még mindig várja a jelentkezéseket szakmai gyakorlatra, illetve rész- és teljes munkaidős pozíciókra. A divatszakmák iránt viszont érezhetően kisebb az érdeklődés, hiszen telítetté vált a piac – hangsúlyozta Ignácz Szilvia.

A kínált átlagbér várhatóan nem csökken

Az állásbörzéken kínált munkák kapcsán a kezdő átlagbér csökkenését egyik szakember sem tartja valószínűnek, hiszen ilyen rövidtávon még nem érezhetjük a válság fizetésekre gyakorolt hatását. Azonban biztosan lesz olyan vállalat, ahol nem tudják tartani a korábban felkínált fizetési kondíciókat.

Kovács Zita


hozzászólások
berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.