Álláskeresés válságos időkben

írta: Tóth Irén dátum: 2009. március 2. 05:29:59
Címkék: álláskeresés, válság

Nem kétséges, hogy a gazdasági válság már az álláspiacra is begyűrűzött, folyamatosan jelentik be a cégek a csoportos létszámleépítéseket, máshol csökken a fizetés, illetve hetente csak négy napot kell dolgozni. Ugyanakkor a munkakínálat is meglehetősen leszűkült, sok szakmába szinte egyáltalán nem keresnek embereket. Hogyan lehet új munkát találni ilyen helyzetben?

"Mindent elmond a helyzetről, hogy a patinás gazdasági hetilapban mindössze 2-3 oldal álláshirdetés jelenik meg mostanában, miközben régebben hosszú oldalakon keresztül lehetett böngészni a jobbnál jobb lehetőségek közül" – jegyezte meg az egyik fejvadászcég képviselője, utalva arra, hogy egyre nehezebb váltani, és új állást találni.

http://allas.mfor.hu/oneletrajz.html


Sokszoros túljelentkezés

Ahogy egyre szűkülnek a munkalehetőségek, úgy jelentkeznek mind többen és többen egy-egy meghirdetett helyre, sokszor azzal sem törődve, hogy tapasztalatuk nem igazán illeszkedik a kívánt követelményekhez. Elsősorban az alacsonyabb képzettséget és kevesebb tapasztalatot kívánó állásokra nagy a túljelentkezés, egy távközlési cég ügyfélszolgálatánál 30 helyre több százan jelentkeztek, de ugyanez történik, mondjuk egy recepciós, vagy egy irodai állás tekintetében.

Sokan a több havi sikertelenség miatt kiábrándultak, és a dolgot a nagy számok törvénye alapján közelítik meg. "Hónapok óta keresek munkát, gyakorlatilag nulla eredménnyel, pedig megvan a tapasztalatom és a képzettségem. Egyik este úgy döntöttem, hogy minden mindegy alapon nagyjából bármire elküldöm, ami csak egy kicsit is passzol a karrierutamhoz. Csak az IT-s állásokra nem jelentkezem, azokra szaktudás híján nyilván nincs esélyem, de pályáztam már utazási irodába és ügyfélszolgálatra is" – meséli a korábban pénzüggyel foglalkozó Balázs.

A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem érdemes ész nélkül mindenre lőni, mivel sok hirdetés egy helyen – például egy fejvadászcégnél fut össze – ahol bizonyára hamar feltűnik, hogy a pályázó kétségbeesett. Ez az esélyeket nem biztos, hogy rontja, azonban a bértárgyalásnál jóval kisebb lesz a mozgástér.

Fel kell túrni az álláskereső portálokat

Noha a munkakínálat már itt sem a boldog békeidőket idézi, bizony alaposan el kell merülni az on-line álláskeresők kínálatában, az összes lehetségest forrást számításba véve. Jelentkezni azonban érdemes ésszel – a hosszú ideje kiemelten hirdetett állásajánlatokkal nem biztos, hogy minden rendben van. Érdemes bővíteni az eddigi keresési kulcsszavakat is, és átgondolni, hogy milyen területen tudunk még tapasztalatot vagy hozzáértést felmutatni az eddig megpályázott pozíciók körén kívül.

Érdemes tüzetesen átvizsgálni a fejvadászcégek, nagyvállalatok állásokat hirdető oldalait is, nem biztos, hogy minden ajánlat megjelenik a nagy on-line keresőkben, sőt – egyes cégek mostanában pontosan ezen szeretnek spórolni, arra gondolva, hogy úgyis annyi álláskereső van, biztosan érkezik majd elég jelentkezés akkor is, ha csak saját oldalukon hirdetik meg a pozíciót.

A kapcsolatok országa

"Magyarország haveri alapon szervezet ország" – hangzott el már sok esetben, és erre bizony az álláspiac sem cáfol rá. Se szeri, se száma még a multicégeknél is a baráti-rokoni alapon betöltött álláshelyeknek, amiket meg sem hirdetnek. Profitáljunk belőle – minél szélesebb körben terjesszük el, hogy állást keresünk, veszteni semmit nem lehet vele, most már erkölcsileg sem, hiszen nagyon sokan nem saját hibájukból vesztették el állásukat.

hirdetés
Érdemes tehát a régi kollégáknak, barátoknak, ismerősöknek tudomására hozni, hogy mi a helyzet, és egyben kérni segítségüket – de nem tolakodóan. Egyszer elég elmondani, hozzátéve, örömmel vennénk, ha tudnának segíteni, szóljanak, ha látnak valamit. Könnyen előfordulhat, hogy így sikerül majd álláshoz jutni. Kicsit azonban szűkítsük a listát, a tizensokéve nem látott volt osztálytársakat, azokat, akiktől azt sem kérdeztük meg 5 éve, hogy vannak, érdemes kihagyni.


Önéletrajzfeltöltés, mobilitás

Ne szégyelljük feltölteni önéletrajzunkat a különféle szakportálokra, sőt akár általános jelentkezést is elküldhetünk a fejvadászcégekhez – sosem lehet tudni. Meg lehet keresni – finoman és óvatosan – a régi üzleti kapcsolatokat is, hátha tudnak adni valamilyen lehetőséget. Sokan csalódnak persze, hiszen az embert hamar leírják a szakmában, ha hosszabb időre kiesik – mindezek azonban pénzbe nem, csupán némi energiába kerülnek.

Az sem haszontalan, ha a keresési kört kiszélesítjük – nem csak Budapest a világ, bizony a mostani helyzetben az is előfordulhat, hogy vállalni kell némi mobilitást azért, hogy újra pénzt tudjunk keresni. Előbb a környező településeken illetve a megyében érdemes keresgélni – ez még költözés nélkül is megoldható, azonban ha más városba keresnek pont olyan munkaerőt, aminek megfelelünk, ne féljünk megpályázni – Magyarországon nagyjából minden település 3 órán belül elérhető, mégsem a földgolyó másik felére fogunk költözni.

További tippek álláskereséshez és a munka világához.hozzászólások
berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.