Illemkódex konferenciákra

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 26. 05:29:59
Címkék: konferencia, munkahely, öltözködés

Ajándék a sorstól, ha vállalatunk benevez minket egy konferenciára – néhány napot igazoltan lehetünk távol a napi mókuskeréktől, ráadásul még újat is tanulhatunk, ami később hasznos lehet szakmai előmenetelünk során, nem beszélve arról a kapcsolati tőkéről, melyet egy-egy konferencia szüneteiben ki lehet építeni. Miben kell menni, hogy kell viselkedni?

Konferenciából ma már sokfélét szerveznek, a választék a színvonalas, tudást és tapasztalatot adó, szakmailag elismert meghívottak részvételével zajló rendezvényektől egészen a leplezetlenül reklámcélokat szolgáló összejövetelekig terjed, bár kapcsolati tőke szempontjából az utóbbiak sem haszontalanok. Akármilyen konferenciára is megyünk, fontos tudni azokat a szabályokat, melyek alkalmazásával megkíméljük magunkat a kellemetlen szituációktól, a nagyon unalmas konferenciákat pedig könnyen átvészelhetjük.

Nem kell sem frakk, sem nagyestélyi

A konferenciák jó részére ma már nem szükséges a legelegánsabb ruhát felvenni, maximum akkor, ha tényleg a nagyon színvonalas, nagyon exkluzív kategóriáról van szó – mondjuk egy ötcsillagos szállodában. Az esetek többségében elég a smart-casual jellegű öltözet, ami mondjuk egy farmer-ing-zakó kombináció, de egyes esetekben még ez sem kell. Ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg a konferenciát szervező cég honlapján a fotókat az előző rendezvényekről, de ha ez sem segít, menjünk sima öltönyben, abból nagy baj nem lehet.

http://allas.mfor.hu/oneletrajz.html


Persze nagyon laza, sportos szerelésben nem szabad menni, mert nincs kellemetlenebb annál, amikor alulöltözöttek vagyunk a többiekhez képest. Ha várható, hogy nagyágyúk is előadnak vagy részt vesznek a konferencián, vagy előfordulhat, hogy tv-sajtó is megjelenik, akkor inkább mégis válasszuk az öltönyt.

Szelektáljunk a programból

Egy fontos alapinformáció: a konferencia nem iskola, nem kell végigülni, ha valami nem érdekes belőle, nem fognak beírni az ellenőrzőnkbe. Ugyanígy senki sem fog egy árva szót sem szólni, ha korábban távozunk, mint ahogy az előadások véget érnek – de ha megígértük a szervezőnek, hogy részt veszünk például valamelyik szekcióban, azt illik betartani.

Különösen akkor merül fel a dilemma, ha pénzügyi-szervezési-egyéb okokból egy-egy napba emészthetetlenül sok programot zsúfoltak be a szervezők, vagyis a konferencia kora reggel kezdődik, és rövid szünetekkel csak este ér véget. Mivel gyakorlatilag képtelenség egész nap végigfigyelni az előadásokat, a hatékonyság érdekében nem árt kicsit szelektálni. Az elejére célszerű odamenni a regisztráció miatt, mivel ekkor kapjuk meg a konferenciacsomagot, amiben, szerencsés esetben az előadások vázlata, esetleg maga a nyomtatott prezentáció is benne van. Ezt átlapozva azonnal kiszűrhetőek azok az előadások, amiket nem biztos, hogy végig kell ülni, vagy esetleg erősen reklámjellegűnek tűnnek.

Kézenfekvő lehetőségnek tűnik, hogy a végéről menjünk el, azonban gyakran előfordul, hogy egy-egy érdekes előadás a program végén van, egyrészt szervezési okok miatt, másrészt azért, hogy ott tartsa a közönséget a rendezvényen. (Ez egyébként kétélű fegyver, mivel a szellemileg teljesen kimerült közönség könnyen elalhat, akármennyire is érdekesek az utolsó előadások). Mindenestre, ha nagyon sokáig tart a rendezvény (délután 5-6 órát meghaladóan), és nem várható, hogy az utolsó előadásokra rákérdeznek a cégünknél (vagy elég az a tudás, amit a mappában találunk), otthagyhatjuk a konferenciát.

Üdítők, frissítők, ebéd

A szünetekben kitett frissítőkből, aprósüteményekből nyugodtan, ízlés szerint fogyaszthatunk – benne van a részvételi díjban. Természetesen illetlenség púposra pakolni a tányért, ne adj isten elcsomagolni belőle (láttunk már ilyen példát), de akármekkora luxushelyen is van a rendezvény, nem kell szerénykedni, kifizettük. Ellenjavallt ugyanakkor nagyon sokat enni, mert a délutáni szakaszban könnyen lehet, hogy többször is el kell hagynunk majd az üléstermet, amit egy idő után már nehéz telefonálásnak álcázni.

hirdetés
Ha mégis bármilyen okból ki kell mennünk, a legcsekélyebb zavar nélkül tegyük, nem iskolában vagyunk. Nem szükséges elnézést kérni sem a szomszédoktól, sem pedig az előadóktól. Amennyiben várható, hogy ilyen-vagy olyan okok miatt sokszor hagyjuk majd el a termet, udvariasságból célszerű a hátsó sorokban, az ajtó közelében helyet foglalni. (Ez egyébként is praktikus, telefonhívás esetén, vagy egyszerűen, ha rossz és unalmas az előadás, feltűnés nélkül lehet elhagyni a termet).


Networking

Fontos eleme a konferenciáknak a kapcsolatépítés, a tudás megszerzése mellett cégünk valószínűleg ezért is küld oda. Igenám, de hogyan vegyük fel a kapcsolatot az addig vadidegen előadóval, résztvevővel? Erre kínálnak kiváló alkalmat a kávé és cigarettaszünetek, ahol oldottabb légkörben beszélgethetünk, legalábbis a körülöttünk ülőkkel, akiket arcról már ismerünk. Az előadóhoz is odamehetünk az előadás után egy megjegyzéssel, kérdéssel, további információért – nem kell sokáig cseverészni, elég, ha ott és akkor névjegyet cserélünk – de nem zárható ki, hogy kialakul közös téma, főleg ha ismert, nagy céget képviselünk. Nem szabad félni és szerénykedni, valószínűleg rajtunk kívül még nagyon sokan nem ismernek senkit a konferencián, így szívesen fogadják majd, ha beszélgetni, ismerkedni kíván velük valaki – az ilyen kapcsolatokból később akár egy jó állásajánlat is születhet.


hozzászólások
2009. február 11. 17:02:51

Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellopásának kézikönyvét most küldtem köttetésre, 1 hónapon belül megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban.smiley

Keep walkin'.

berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.