Kukában végzi a különleges önéletrajz

írta: Tóth Irén dátum: 2009. január 12. 05:34:59
Címkék: önéletrajz, formabontó, jelentkezés

Merített papíron készült, formabontó, színes, szagos – a kiválasztással foglalkozó szakemberek jó néhány meghökkentő önéletrajzzal találkoztak már. Érdemes-e a figyelem felkeltése érdekében felrúgni a konvenciókat, vagy jobban jár a pályázó, ha inkább a tartalomban próbál érdekeset nyújtani?

„Most kérek egy kávét... nem, inkább egy unikumot!” – fakadt ki az egyik fejvadász cég toborzással foglalkozó munkatársa, amikor az egyébként is zűrös nap végén kezébe került egy rózsaszín, szív alakú papírra nyomtatott önéletrajz. Végül annyira kíváncsi volt arra, hogy ki az aki, ilyesmire képes, hogy – bár látta, hogy az adott pozícióra nem sok esélye van – mégis behívta egy interjúra. Legnagyobb meglepetésére egy teljesen értelmes hölgy jelent meg az interjún, akinek később sikerült is állást kerítenie.

Legtöbbször nevetés az eredmény

Sajnos azonban a fenti történet ritka, mint a fehér holló, az esetek többségében a formabontó önéletrajzokkal leginkább csak a kreatív szakmában lehet esélyünk, de ott sem mindig. Sokan ugyanis nehezen találják meg az egyensúlyt a finom különcség, és a szánalmas tréfa között, így járt például az a tengerentúli titkárnőjelölt is, aki pályázati anyagát postára adás előtt igen erős parfümmel permetezte be, a cég még csak válaszra sem méltatta.

http://allas.mfor.hu/oneletrajz.html


A hazai HR gyakorlatban is természetesen előfordulnak érdekességek – fotó helyett művészi montázs, meghökkentő vagy szokatlan fontkészlet használata, pergamenszerű háttérkép, smiley-k használata, vagy nemes egyszerűséghez az egész anyag díszkeretbe foglalása. Lehet, hogy elsőre jót fognak nevetni a kapott anyagon, azonban kicsi a valószínűsége, hogy például egy nagyvállalathoz behívjanak, de ha mégis, egészen biztos, hogy jó pár kérdésre számíthatunk művészi munkánkkal kapcsolatban.

A lehetőségek végtelenek

Mivel a legtöbb önéletrajz ma már e-mail formájában kerül kézbesítésre, a szövegszerkesztőknek, rajzoló és prezentációkészítő programoknak köszönhetően a variációs lehetőségek száma végtelen. Finomabb megoldás, ha valamilyen lágyabb, elegánsabb háttérmintát teszünk a CV-be, ezt talán még el is nézik, esetleg próbálkozhatunk egy kicsit formabontóbb, szembeszökőbb formázással, kiemelésekkel, ízléses dobozos-táblázatos elrendezéssel.

Különösebb túlzásokban azonban nem érdemes esni, feltehetően óriási döbbenet fog kelteni, az animált fényképpel kísért jelentkezési anyagunk, a színes betűkkel történő írásmód, esetleg a csatolt rövid videofilm. Bár számos helyen lehet cikkeket olvasni a videós önéletrajz terjedéséről, személy szerint azt tanácsolnám mindenkinek, ha nem áll rendelkezésére olyan technika, amivel profi anyagot tud csinálni, inkább ne kezdjen még bele ebbe a technikai újításba – a kicsit remegő kép, a rossz világítás, a rossz hangosítás, és a látható esetlenség rettenetesen le tudja rombolni még azt is, ami egyébként a CV-ben előnyösnek tűnik. (Profi technika nem egyenlő az otthoni videokamerával és vágóprogrammal).

Óvatosan az ingyenes levelezőkkel

hirdetés
Mivel érthető okokból sokan nem szívesen bonyolítják ilyen ügyeiket a munkahelyi postafiókból, ésszerűen kínálkozik az ingyenes, nem visszakövethető levelezőrendszerek használata. Ezek egyik sajátossága azonban, hogy sokszor reklámot tesznek a hirdetésbe – elküldés előtt nézzük meg, nehogy a pályázati anyagunkat tartalmazó e-mailben esetleg buja hölgyek oldalára legyenek linkek elhelyezve, vagy éppen akciós porszívót kínáljanak.


Szintén érdemes legalább erre az időre megváltoztatni a barátainknak beállított vicces neveket, vagy új címet regisztrálni, komolytalanná válik a pályázat, ha a baby532@ vagy mondjuk a sexyboy111@ jellegű címekről küldjük azt. Fordítsunk különös figyelmet a névbeállításra is, Husika, Cicuka, Zotyóka, PaliHapi névvel inkább hatalmas derültséget érünk el a HR osztályon, ahelyett, hogy érdemben foglalkoznának pályázati anyagunkkal. Érdemes óvatosan bánni a fényképpel is, korábbi cikkeinkben már többször felhívtuk a figyelmet – de nem lehet elégszer – hogy lehetőleg ne a nyaraláson készült fürdőruhásat mellékeljük – bár egyes pozíciókban lehet, ez arat majd zajos sikert.


hozzászólások
berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.