Milyen válaszokkal brillírozhatunk az állásinterjún?

írta: mfor.hu szerk dátum: 2008. december 11. 05:44:44
Címkék: állásinterjú, állás, pályázat, kérdések, késés, öltözet, tréning


Annak, aki igazán jól szeretne szerepelni egy állásinterjún, érdemes előre felkészülnie a lehetséges kérdésekre. Az interjú előtt tudjunk meg mindent a cégről és a meghirdetett munkakörről, illetve tervezzük meg előre, hogy milyen válaszokat adunk majd az interjúztatónak.

Az interjú előtt olvassuk el többször az álláshirdetést, illetve nézzük át több alkalommal az önéletrajzunkat és a motivációs levelet, amit küldünk majd. Minél többet tudunk meg a munkakörről és a munkáltatóról, annál jobban fogunk tudni teljesíteni az állásinterjún - olvasható a fish4jobs állásportálon.

Ha a munkát ügynökségen keresztül találtuk, kérjünk tőlük bővebb leírást az állásról és jelezzük, hogy szeretnénk további információkat kapni a cégről.

Nézzük meg a vállalat internetes oldalát, hogy lássuk, kik is ők valójában és mivel foglalkoznak pontosan. Szerezzünk be minden ismertető kiadványt a cégről, ami csak elérhető.

Olvassuk el a társaságról megtalálható alapvető információkat a neten, keress rájuk a hírek között, és tekintsük meg, kik töltik be a jelentősebb posztokat - de érdemes tájékozódni az iparági trendekről és a fejlesztésekről is.

Találjuk ki előre, mit válaszolunk a kérdésekre

Próbáljuk kitalálni, hogy milyen kérdések merülhetnek fel az állásinterjún. Van néhány kérdés, ami gyakran előfordul, így kidolgozhatjuk előre, mit fogunk mondani.

Milyen releváns képesítéssel, tapasztalatokkal rendelkezik?

Röviden fussunk végig a karrierünkön és a tanulmányainkon, világítsunk rá a releváns képesítéseinkre és tapasztalatunkra.

Mik az erősségei?

Legalább három dolog legyen a tarsolyunkban, amit fel tudunk hozni erre a kérdésedre.

Mik a gyengeségei?

Próbáljuk meg a gyengeségeinket pozitívumokká változtatni, például mondjuk azt: kicsit frusztrál, hogy a kollégáink nem dolgoznak elég keményen.

Miért szeretné ezt a munkát?

Ha úgy gondoljuk, hogy a munkakör valóban tökéletes a számunkra és mindig is ilyen állást szerettünk volna, mondjuk el őszintén. Hozzátehetjük, hogy a munka kihívásokat jelent számunkra és segíthet a személyes fejlődésünkben.

Miért szeretné otthagyni a jelenlegi munkahelyét?

Ne mondjunk negatív dolgokat a jelenlegi állásunkkal vagy munkaadónkkal kapcsolatban. Ehelyett inkább érdemes arról beszélni, hogy a váltást azért tervezzük, mert szeretnénk továbblépni a karrierünkben.

Hogyan látja magát az elkövetkező öt évben?

Próbáljunk olyan válaszokat adni, amiből látszik, hogy magabiztosak és ambiciózusak vagyunk, de nem arrogánsak. Mondhatjuk például, hogy egy felsőbb munkakörbe szeretnénk felküzdeni magunkat.

Legyenek saját kérdéseink

hirdetés
Mutassuk meg az interjúztatónak, hogy valóban érdeklődünk a betöltendő munkakör iránt. Jó képet mutatunk magunkról, ha látják, hogy készültünk saját kérdésekkel, amelyek a következők lehetnek:


  • Miért vált a pozíció elérhetővé?
  • Vannak-e tréning lehetőségek, amelyekkel fejleszthetem a képességeimet?
  • Hogyan fogják mérni a teljesítményemet?
  • Milyen a cég szervezeti felépítése és hol helyezkedik el benne a munkaköröm?

Figyeljünk oda a megfelelő külsőre

Gondoljuk ki előre, mit fogunk viselni az állásinterjún, és bizonyosodjunk meg arról, hogy tiszták és vasaltak a ruhák. Ha az öltözetünk hanyag, az interjúztató könnyen azt gondolhatja, hogy a munkában is hanyagok vagyunk.

Tudjuk, hogy hova kell mennünk az interjúra

Ha későn érkezünk az interjúra, könnyen elúszhatnak a lehetőségeink, hogy megkapjuk az áhított munkát. Győződjünk meg róla, hogy magunkkal visszük-e azt a papírt, amire felírtuk a címet, illetve hogy nálunk van-e a térkép, ha szükséges. Járjunk utána, hogyan tudunk eljutni az adott helyre, és tervezzük úgy, hogy korábban érkezzünk, hiszen bármi történhet az úton.

http://allas.mfor.hu/oneletrajz.html

hozzászólások
berkalkulator az mforon
Olvasói sarok
[ 2009-03-30 ] Van értelme a szombati munkanapnak? - arató márk
"Kedves Irén! Teljesen egyetértek az írásával. Emell..."
[ 2009-02-11 ] Illemkódex konferenciákra - supahstar*
"Konferencián az otthagyott somlói galuskás tálak ellop..."
[ 2009-02-11 ] Mik a jó értekezlet titkai? - supahstar*
"Az enyém 3 órára is, bár az első 10 után már csukva va..."
További témák »
.